Geri

Okuldaki çocuğunuzun beslenmesini nasıl iyileştirirsiniz?

10:25:32 | 2022-09-25
DYT. ELİF NUR KÖPRÜCÜ
DYT. ELİF NUR KÖPRÜCÜ     

İnsanlar “ne yersen osun” demeyi severler. Aynı zamanda “Kırdığın ve özümsediğin şey sensin” demeyi severiz.Academic Pediatrics'te yayınlanan 2011 tarihli bir araştırmaya göre, ABD'deki çocukların en az yüzde 54'ünün kronik bir hastalık teşhisi konduğu şaşırtıcı istatistikle eşleştirdiğinizde, Amerikalı çocukların ne yediğini merak etmeniz gerekiyor. Ve bu her zaman onların elinde değil, çoğunlukla ebeveynlerininelinde.

Bir çocuk her gün okulda sıcak öğle yemeği yerse, eğitim kurumlarında yıl boyunca yaklaşık 180 öğün yemek yiyor demektir. Okul yemeklerinde ne var biliyor musunuz?

Okullarda servis edilen yemeklerle ilgili endişelerin olduğu bir sır değil. Çocukların daha iyi beslenmesine yardımcı olmak için düzenlemeler uygulanması gerekiyor. Çocukların yemek başına kalori sayısını sınırlayıp ve hepsinin en az bir porsiyon meyve ve sebze tüketmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum. Ancak kalorilere, besin gruplarına ve makro besinlere bakmak, okul öğle yemeklerinin gerçek sağlıklılığını göstermez. Birçok gıda tedarikçisi, kafeterya yemeklerinde şu anda izin verilen yapay tatlar ve renklendiriciler, koruyucular, emülgatörler ve diğer gıda katkı maddelerinin yanı sıra işlenmiş gıdaları kullanır.

Çocukların ne yediğinin okul performansları üzerinde doğrudan bir etkisi olduğunu gösteriyor: Araştırmalarfastfood yemek öğrencilerin test puanlarını düşürürken , doğru beslenmenin performansı artırdığını gösteriyor. Aynı zamanda vitamin ve minerallerdeki eksikliklerin bilişsel yetenekleri ve zihinsel konsantrasyonu azalttığını bulmuştur. 2011 yılında yapılan bir araştırma ise, bir okulun işlenmiş yemeklerden daha sağlıklı öğle yemeklerine geçtiğinde, eğitim sonuçlarının arttığını ve devamsızlıkların yüzde 14 düştüğünü ortaya koydu.

Anekdotlardan bilimsel çalışmalara kadar, çocukların ne yediğinin bilişsel işlevleri, davranışsal başarıları ve okuldaki performansları için önemli olduğu açıktır. Ve artık değişikliğin vakti geldi.

Okuldaki Çocuğunuzun Beslenmesini Nasıl İyileştirirsiniz?

1. Çocuğunuzun Öğle Yemeğinde Neler Olduğunu Öğrenin

Haftalık yada aylık yayınlanan okul öğle yemeği menüsünden çok şey öğrenebilirsiniz. Örneğin ‘’Köfte, erişte, meyve suyu’’ oğlunuzun veya kızınızın yediği makro besinler hakkında size biraz fikir verebilir, ancak bu ürünlerin kalitesi ve içerebilecekleri katkı maddeleri ne olacak?

Okulların, mevcut okul öğle yemeği malzemelerinin tam bir listesine sahip olmaları gerekmektedir. Okula gidip, muhtemelen yemeklerde gizlenen koruyucular, boyalar vb. hakkında bilgi edinmek için okul yemeklerinde ne olduğunu sormayı deneyebilirsiniz.

2. Okul Yöneticilerinin Beslenme Farkındalığını Arttırmaları Şart

Günün sonunda bir okulda değişiklik yapabilmek için en etkinkişiler okul yöneticileridir. İdari personelin onayı olmadan çok fazla bir şey yapamazsınız. Neyse ki, bugün temiz beslenmeyi desteklemek için çok sayıda araştırma var. İlk başta radikal değişiklikler olmayabilir ama küçük değişiklikler bile çok etkilidir. İlk etapta besin çeşnilerinin değiştirilmesini tavsiye ederim. Ketçap genellikle yüksek fruktozlu mısır şurubu içerir. Mayonez tipik olarak işlenmiş bitkisel yağlarla yüklüdür.Bunları değiştirmenin çok küçük olduğunu düşünmeyin. Sofra tuzunu deniz tuzu veya Himalaya tuzu ile değiştirmek, çocukların beslenmelerine ekstra besin maddeleri ekler.

3. Çocuklara Temiz Gıdaları Öğretin

Doğru ve temiz gıdaları öğrenmek çocuklarınızın geleceği için harika bir adım demektir. Bunun için fonksiyonel beslenme uzmanları ile çalışmanızı öneririm.

4. Şüpheye Düştüğünüzde, Çocuğunuzun Yanına Yiyecek Hazırlayın

Günün sonunda, okulunuzun yemek sisteminde çocuklarınızın yemeklerini orada yemelerini sağlamak için gerekli değişiklikleri görmüyorsanız, onlara her zaman evden bir öğle yemeği hazırlayabilirsiniz. Öğle yemeği hazırlamak için tavsiyem, onları tok tutacak protein ve yağlara odaklanmaktır.

Çocuklarınızın yanına koyabileceğiniz atıştırmalık alternatifleri

• Siyez ekmeği ile sebzeli bir sandviç
• Yumurta salatası
• Çiğ badem, çiğ fındık, kuru üzüm, kuru erik karışımı
• Havuç - salatalık çubukları
• Bir termosta kemik suyu bazlı çorbalar
• Siyez unlu meyveli veya tuzlu kekler

Okul sistemi içinde öğünleri değiştirmek kolay bir iş değil ama cesaretinizi kırmamaya çalışın. Kendinizi eğiterek, okul yöneticilerine ulaşarak ve çocuklar için yemekleri yeniden eğlenceli hale getirerek, okul çocukları için öğle yemeğini değiştirmeye başlayabilir, gençlerin sağlık ve beslenme algısını kökten değiştirebilirsiniz.


ETİKET :