Geri

Mikrobiyotamızı desteklemek için ne yapmalı?

10:37:54 | 2023-02-11
DYT. ELİF NUR KÖPRÜCÜ
DYT. ELİF NUR KÖPRÜCÜ     

1. Mümkün Olduğunca Antibiyotiklerden Kaçının

Antibiyotikler 80 yılı aşkın bir süredir yaygın olarak reçete ediliyor, ancak sorun şu ki, vücudu tehlikeli "mikroplardan" temizlemenin yanı sıra iyi bakterileri de ortadan kaldırıyorlar, bu da bağışıklık fonksiyonunu azaltabilecek, alerji ve hastalık riskini artırabilecekleri anlamına geliyor. Antibiyotikler gerçekten ihtiyaç duyulduğunda hayat kurtarabilirken, genellikle gereğinden fazla reçete ediliyor ve yanlış kullanılıyor.

Zamanla, tehlikeli bakteriler antibiyotiklere dirençli hale gelerek ciddi enfeksiyonlarla savaşmayı zorlaştırabilir. Antibiyotik almadan veya çocuklarınıza vermeden önce, alternatif seçenekler ve çok sık ve gerekmediğinde antibiyotik almanın mikrobiyotanız üzerindeki istenmeyen sonuçları hakkında doktorunuzla konuşun.

2. Stresi Azaltmaya Bakın ve Daha Fazla Egzersiz Yapın

Stres, bağışıklık fonksiyonunu engeller çünkü vücudunuz enerjiyi enfeksiyonlarla savaşmaktan uzaklaştırır ve onu sizi hayatta tutan birincil kaygılara yönlendirir - bu, kronik stresin yaşam kalitenizi azaltmasının bir numaralı nedenidir. Vücudunuzun acil bir tehlikeyle karşı karşıya olduğu düşünüldüğünde, enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale gelir ve daha yüksek düzeyde iltihaplanma geliştirirken daha şiddetli semptomlar yaşarsınız.

Stres, sitokinler olarak bilinen bağışıklık bileşiklerinin, sağlıklı hücrelere zarar veren inflamatuar cevap vermesiyle olur. Egzersiz, iltihaplanmayı azaltmaya, hormonları dengelemeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek doğal bir stres gidericidir.

3. Doğru Besin Takviyelerini Önemseyin

Koenzim Q10, karotenoidler, omega-3 balık yağı, selenyum ve antioksidanlar (C, D ve E vitaminleri), mikrobiyota bağırsak sağlığını bozan serbest radikal hasarını önlemeye yardımcı olur.

Zayıf bağırsak sağlığı, bir şekilde neredeyse her hastalığa bağlıdır, çünkü burası bağışıklık sisteminde etkili bakterilerin yaşadığı ve iltihaplanmanın sıklıkla başladığı yerdir. Beslenme düzeninizi iyileştirerek, bol miktarda iltihap önleyici yiyecekler ve probiyotikler tüketerek, stresi azaltarak ve düzenli egzersiz yaparak vücudunuzun mikrobiyomunu destekleyebilirsiniz. Şifa dolu günler diliyorum.


ETİKET :   liderliderbursabursason dakikagündemhaber