Geri

Bir Besini Süper Yapan Nedir?

00:11:39 | 2023-03-18
DYT. ELİF NUR KÖPRÜCÜ
DYT. ELİF NUR KÖPRÜCÜ     

"Süper besinler” teriminin besin açısından ne gibi farkı olduğunu hiç düşündünüz mü?Ve süper gıda olarak kabul edilen besinler sizce nelerdir?

Bir süper gıdayı neyin tanımladığına dair belirlenmiş bir kriter olmamasına rağmen, bunlar vücudunuza antioksidanları, vitaminleri ve mineralleri sağlamaya yardımcı olan besinlerle dolu gıdalardır.

Süper gıdalar, besin ihtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı olmaktan veya mayo sezonu geldiğinde fazladan birkaç kilo vermenize yardımcı olmaktan fazlasını yapar. Bu yiyecekler, birçok kronik hastalık riskini azaltarak ve her gün daha iyi hissetmenizi sağlarlar.

Ayrıca, en iyi yaşlanma karşıtı yiyecekleri içerirler.

1 numaralı süper yiyecek nedir? Gerçek şu ki , yapraklı yeşillikler dahil bitkiler veya organ etleri gibi hayvansal proteinler gibi farklı gıda türleri göz önüne alındığında, besin kaynağı açısından en iyi yiyeceği adlandırmak çok zordur.

Sağlığınızı korumak söz konusu olduğunda, en iyi seçeneğiniz, çilek , fasulye, turpgiller, turunçgiller ve algler gibi bu bileşenlerden birkaçını günlük rutininize ekleyerek çeşitliliğe odaklanmaktır .

 

SÜPER BESİNLER NELERDİR?

 

"Süper besinler” kavramının izi 20. yüzyılın başına kadar uzansa da, bu terim son zamanlarda daha iyi sağlık için bir şekilde moda bir kelime haline geldi.

Bununla birlikte, süper gıdaların tam olarak ne olduğunu belirlemek için gerçek bir tanım veya kriter olmadığından, tüketiciler için oldukça kafa karışıklığına neden oldular. Terim ayrıca gıda endüstrisi tarafından işlenmiş " sağlıklı gıdaları " aşırı kilo kaybını ve detoks diyetlerini teşvik etmek için oluşturulan yemek planlarını pazarlamak için sıklıkla kullanılır.

Birkaç kaynak, süper gıdalar için daha spesifik bir tanım oluşturmaya çalıştı. Örneğin Oxford Sözlüğü, bir süper gıdayı “sağlık ve esenlik için özellikle faydalı olduğu düşünülen, besin açısından zengin bir gıda” olarak tanımlar.

Bu arada, Merrian-Webster'a göre terim, "kişinin sağlığına yararlı olduğu düşünülen bileşikler (antioksidanlar, lif veya yağ asitleri gibi) açısından zengin bir yiyecek (somon balığı, brokoli veya yaban mersini gibi)" anlamına gelir.

Ayurveda ve Geleneksel Tıpta Kullanım Alanları:

Süper gıda kavramı ortaya çıkmadan çok önce, geleneksel tıp formları, daha iyi sağlığı geliştirmeye yardımcı olmak amacıyla gıdaları iyileştirici özellikleri için kullanıyordu.

Örneğin, Geleneksel Çin Tıbbında , Çin otları, şifalı mantarlar ve ginseng veya goji meyveleri gibi diğer antioksidan bakımından zengin içerikler gibi süper besinlerin çeşitli rahatsızlıkları ve sağlık koşullarını doğal olarak tedavi etmeye yardımcı olduğuna inanılıyordu.

Bu arada, Ayurveda tıbbında, ruh halini iyileştirmeye, yorgunlukla savaşmaya, kilo kaybını artırmaya ve sindirimi iyileştirmeye yardımcı olmak için besleyici bütün gıdalar kullanılır. Özellikle mevsim meyveleri, sebzeler, kabuklu yemişler, tohumlar ve şifalı otlar ve baharatlar gibi bitki bazlı bir diyet oluşturan süper gıdaların vücut ve zihin arasındaki dengeyi desteklediği ve genel sağlığı desteklediği düşünülmektedir.

 

Sağlıklı beslenmenin kendinizi nasıl hissettiğiniz üzerinde büyük bir etkisi olabileceğini hepimiz biliyoruz. Fast food ve işlenmiş abur cuburlara yüklenirseniz muhtemelen kendinizi halsiz, yorgun ve ağır hissetmeye başlayacaksınız. Diyetinize tonlarca besleyici yoğun meyve ve yeşil yapraklı sebzeler ekleyin ve muhtemelen kendinizi enerji dolu ve iyi hissedeceksiniz.

Süper gıdalar, bir mega dozda besin sağlayarak vücudunuzun çalışma yeteneğini optimize ettikleri için dengeli bir beslenmeyi bir sonraki seviyeye taşımanıza yardımcı olabilir. Örneğin, birçoğunun lif oranı yüksektir, su içeriği yüksektir, yani kalorileri düşüktür ve antioksidanlar, vitaminler, mineraller ve sağlıklı yağlarla doludurlar.

 


ETİKET :