Geri

Çatı Yangınları

09:18:08 | 2022-10-10
ORHAN DOĞAN
ORHAN DOĞAN     

Mesken, ev, apartman, sitelerde çatı yangınlarının çıkma nedenlerine baktığımızda yangınlardan korunma önlemlerinin alınmaması, bilgisizlik, ihmal, dikkatsizlik sonucu meydana geldiğini görmekteyiz. Yine yangın çıkmasında etken olarak bacaların düzenli temizletilmemesinden, çatı ve bodrumlarda hurda eşyaların bulundurulması, sigara, kibrit, elektrik, LPG, doğalgaz kaynaklı olduğunu ifade edebiliriz.

Son iki hafta içinde “25.09.2022: Apartman çatı katı yangını. Kanalboyu Cad. OSMANGAZİ,

25.09.2022: Apartman çatı katı yangını. Sakarya Mah. OSMANGAZİ,

01.10.2022: Daire yangını. Zafer Mah. OSMANGAZİ,

5.10.2022: 5 katlı apartmanda çatı yangını. Yunuseli Mah.OSMANGAZİ,

7.10.2022: apartmanda çatı yangını. Emirsultan Mah. YILDIRIM adreslerinde toplam 5 çatı yangını çıktığını görmüş oluyoruz

Çatı yangınlarının çıkış nedenlerine baktığımızda çatı aralarına eski karton gazete, sandalye, masa, ayakkabı giysi, vb eski hurda eşyaların konulması, çatı aralarının temiz tutulmaması, çatı arasından geçen bacaların sıvanmaması, aşırı ısınma dolayısıyla zamanla çatlayan bacalarının tamiratının yapılarak kapatılmamasından dolayı korların çatlaklardan düşerek yanı başında konulan hurda eşyaları tutuşturması, çatı arasına açıktan çekilen elektrik kablolarının fareler tarafından kemirilerek kısa devreye yol açması ile çatı yangınları meydana gelmektedir. Yine gençler tarafından anne ve babalar görmesin diye çatı arasında sigara içerek sönmemiş izmaritin düşürülmesi, çatıya izolasyon malzemesi yapıştırılmasında makineden sıçrayan kıvılcımlar, kimliği belirlenemeyen kişi veya kişilerce, elektrik kontağından, çatı arasına giren çocukların ateşle çakmakla ve kibritle oynaması, yıldırım düşmesi, temizlik amacıyla yakılan bacaların tutuşması sonucu çatı yangınları oluşmaktadır.

Çatılarda oluşması muhtemel yangın tehlikesine karşı binaların çatılarında yangın çıkmaması için, ileride belki tamir ederek kullanırız diye sandalye, masa, ayakkabı, giysi, karton, gazete v.b gibi hurda eşyalar konulmayarak çatı araları temiz tutmalıdır.

Bacalar düzenli olarak yılda en az 1 kez Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı tarafından yetkili baca firmalarına temizletilmelidir.

Çatı arasından gecen bacaların çatlakları kapatılarak sıvanmalıdır. Ayrıca binaların yangından korunma yönetmelik hükümlerine göre çatı aralarında kolay alevlenici, parlayıcı ve patlayıcı madde bulundurulmamalıdır. Isıtma, soğutma, haberleşme ve iletişim alıcı ve verici elektrikli cihazlarının çatı arasına yerleştirilmesi gerektiği takdirde, elektrikli cihazlar için, yangına dayanıklı kablo kullanılması ve çelik boru içerisinden geçirilmesi gibi, yangına karşı ilave tedbirler alınarak yetkili kişiler eliyle ilgili yönetmeliklere uygun elektrik tesisatı çekilmelidir.

Çatı giriş kapısı devamlı kapalı ve kilitli tutulmalıdır. Çatıya bina sahibi, yöneticisi veya bina yetkilisinin izni ile çıkılabilir.

Çatı araları periyodik olarak temizlenmelidir.

Ayrıca bina ve çatılarda yangın çıkmaması için binaların yangından korunması hakkında yönetmelik hükümlerine göre yapı yüksekliği 30.50 m’den fazla konut binaları ile içinde

200’den fazla kişinin barındığı sitelerde yöneticiler tarafından en az 3 kişiden oluşan söndürme ekibi, kurtarma ekibi en az 2 kişiden oluşan koruma ve ilk yardım ekipleri oluşturulup temel yangın eğitimi aldırılarak ve yılda en az bir kez acil durum yangın söndürme ve tahliye tatbikatı düzenletilerek olası çıkacak yangınları önleme, yangın anında doğru davranışları kazandırma ve yangınla mücadele, söndürme ve kurtarma becerilerini kazandırarak hazırlıklı hale getirilmelidir

Yangınsız günler dileriz…

                            xxx

İTFAİYE ANILARIMDAN…

Baca yangınında büyük tehlike atlattık. 2001 yılı şubat ayının bir gününün gecesinde, saat 23.00 sularında Çarşamba semtinde baca yangını ihbarı üzerine, olay yerine iki itfaiye aracıyla hareket ettik. O zaman Zafer İtfaiyesi’nde grup amiri olarak görev yapıyordum. Yangın adresine geldiğimizde evi dıştan gözlemledik. Çatıdaki bacadan simsiyah, yoğun duman çıkıyordu. Arkadaşlarla iş bölümü yaptık. İki aracın personeli dairelere girip kontrol edecek, gerektiğinde ıslak bez tıkamak suretiyle oksijen irtibatını kesecekler; biz de Şinasi Asa (2009 yılında, izinli gününde geçirdiği trafik kazası sonucunda vefat etti) ile çatıya çıkmaya karar verdik. Bacaları kontrol edecek, yanan bacaya gereken müdahalemizi yapacaktık. En son kata geldiğimizde mevcut olan kedi merdivenini kullanarak çatı arasına çıktık. Çatı arası çok genişti ve zifiri karanlık hâkimdi, göz gözü görmüyordu. Genelde bu gibi olaylarda çatı arasına çıktığımızda gözlerimiz kısa sürede karanlığa alışır, ay ışığı çatı kapağını bulmamıza yardımcı olurdu. Fakat bu defa ay ışığı çok yetersizdi. Altı yedi metre ilerlemiştik. Bu esnada daha fazla üstünkörü gitmenin hem sakıncalı olacağını hem işimizi geciktireceğimizi düşündüm. 3 yıl (15 ile 18 yaşlarım arasında) elektrikçi olarak çalıştığımdan, binaların iskelet yapılarını iyi bildiğimi söyleyebilirim. Çok nadir de olsa maalesef havalandırma boşluklarının çatı örtüsüne kadar çıkartılması gerekirken çatı arasındaki zeminde bırakıyorlar, üstünü de kapatmıyorlar. Bu olumsuzluğun burada da olabileceği aklıma geldi. Rahmetli Şinasi Asa arkadaşım benim önümdeydi. Arkadaşıma kıpırdamamasını, hemen el fenerini alıp geri geleceğimi söyledim. Kedi merdiveninin ucuna geldiğimde İsmail Gülşen arkadaşım, el fenerini her an ihtiyaç hâsıl olup isteyebilirler diye elinde tutuyormuş.

El fenerini alıp döndüğümde aydınlatma düğmesine basıp arkadaşıma doğru ilerlemeye başladım. Tam durduğu yerin bir metre ilerisinde en az 1 metrekarelik havalandırma boşluğu vardı ve üstü açıktı. Şok olduk, aşağıya baktık, apartmanın giriş katının önündeki, yani daire önündeki ayakkabıları görüyorduk. İkimiz de şok olup adeta kilitlenmiştik. Rehavete kapılıp devam etseydik ikimiz de beş katlı binanın havalandırma boşluğundan, binanın birinci katının zeminine çakılıp feci şekilde can verecektik. Kısa sürede kendimizi toparladık. Çatı kapağını bulup çatıya çıkarak yanan bacanın havasını kesmek suretiyle gereken müdahaleyi yaptıktan sonra grubumuza dönüşe geçtik.

                            ***

GEÇEN HAFTA KENTİMİZDE ÇIKAN YANGINLAR…

7.10.2022: Apartmanda çatı yangını. Emirsultan mah.YILDIRIM

6.10.2022: Seyir halinde tır yangını. Ümitalan Mah Mevki.İNEGÖL

5.10.2022: 5 katlı apartmanda çatı yangını. Yunuseli Mah.OSMANGAZİ

4.10.2022:Ev yangını. Eskidanışmand Mah. ORHANELİ

3.10.2022: Et ürünleri tesisi yangını. Vişne Ticaret Bölgesi.YILDIRIM

2.10.2022: Park halinde araç yangını. Akçalar Mah. NİLÜFER

1.10.2022: Daire yangını. Zafer Mah. OSMANGAZİ



ETİKET :   liderliderbursabursason dakikagündemhaber