Yüreğimiz Yandı
Yerel gazetelerde ve haber sitelerinde 9 Kasım 2022 tarihinde 23.52 sularında gece yarısı Yıldırım ilçesi Değirmenönü Mahallesi Bıçakçı Bayır Sokak'ta bulunan 4 katlı binanın 2'nci katındaki evde yangın çıktığını evden yükselen alevleri görenlerin ihbarıyla olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildiğini yangın itfaiye ekiplerinin kısa sürede ulaşarak yangına müdahale ederek söndürüldüğünü binanın 4'üncü katındaki dairede mahsur kalan 3 kişilik ailenin merdivenli araçla kurtarıldığını çıkan yangında 8’i çocuk 9 kişinin yaşamını yitirdiğin İtfaiye ekiplerinin ilk belirlemelerine göre sobanın bacası tıkalı olduğunu bunda dolayı geri tepen dumanın odaya dolduğunu bu sırada uykuda olan anne ile çocukların karbonmonoksit gazından zehirlendiğini sobadan sıçrayan kıvılcımların yatağı tutuşturunca da yangının çıktığını evdekilerin bilinçleri kapalı olduğu için dışarı çıkamadığını ve hayatlarını kaybettiklerini büyük üzüntüyle öğrenmiş olduk.
Öncelikle ölenlere Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar, yakınlarına ise baş sağlığı diliyorum. Yüreğimizi yakan böyle elim bir olayın bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum.
ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR…
Havaların soğuduğu sonbahar ve Kış mevsimlerinde vatandaşlarımız katı, sıvı ve gaz yakıtlı cihazları kullanarak ısınma ihtiyaçlarını giderirler. Sağlıklı ısınabilmemiz, baca gazı zehirlenmesinden ve yangından kaynaklı can ve mal kayıplarının yaşanmaması için cihazların mutlaka TSE standartlara uygun olması, doğru kurulması, havalandırma menfezlerinin olması, açık tutulması ve bacaların düzenli olarak temizletilerek açık tutulması gereklidir.
1 metreküp doğalgazın tüketildiği yerde en az 10 metreküp oksijene ihtiyaç duyulmaktadır. Halkın bu bilinçle hareket etmesi ve herkesin mümkünse her odada havalandırma menfezi bulundurması gerekiyor.
Muhtemel gaz tepmeleri ve mekanlara sızarak insanları zehirlemektedir.
Lodoslu havalarda doğalgaz ve sobaların kullanılmamalıdır.
Kamuoyu çok iyi biliyor, Bursa bir lodos kenti.
Bu gerçeğin göz ardı edilmemesi lazım. Lodoslu havalarda kombilerin ve sobaların kullanılmaması hayati önem taşımaktadır.
Karbonmonoksit fark edilmesi zor olan bir gazdır renksiz ve kokusuzdur. Yüksek düzeyde alınması halinde birkaç dakika içinde ölüme neden olmaktadır.
Katı yakıt tüketen vatandaşlarımız tarafından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır.
Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Ayrıca vatandaşlarımız sobayı aşırı doldurmamalıdır. Çünkü aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar.
Sobalı odada kesinlikle yatılmamalıdır. Ancak zorunlu hallerde sobanın söndüğünden emin olunarak sobalı odada yatılabilir. Vatandaşlarımız soba kurarken fazla dirsek kullanımından kaçınmalıdır.
Halkın %90´ının üzerinde doğalgaz kullandığı Bursa´da baca temizliğinin her yıl en az 1(bir) kere yapılmalıdır.
“Ülkemizde her yıl bina yangınlarının %20‘si temizlenmeyen bacalardan ileri gelmektedir. Ayrıca yüzlerce karbon monoksit gazı zehirlenme vakaları yaşanmakta birçok vatandaşımız maalesef yaşamlarını yitirmektedir. Bu olayların yaşanmaması için kış mevsimini yeni gireceğimiz bu günlerde bacalarını temizlettirmeyen vatandaşlarımız duyarlı davranıp bacalarını muhakkak temizlettirmeleri gerekmektedir. Binaların Yangından Koruma Yönetmeliğinin 58. maddesine göre bacaların temizliğinden bina sahibi veya yöneticisi sorumludur. Bu bilinçle, tüm vatandaşlarımızın oturdukları binaların bacalarını düzenli olarak temizlik yaptıracakları inancındayım. Vatandaşlarımız Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığından yetki almış, yetkili baca temizleme hizmeti veren firmalara gönül rahatlığı ile yaptırabilirler.
Yangınsız günler dilerim…
ALEV SAVAŞÇILARININ EKİM AYI YOĞUN GEÇTİ
Bursa’da 28 istasyonda 558 personel,127 araçla hizmet veren Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’na bağlı ekipler, ekim ayında 700 yangın,740 arama kurtarma ve önleyici tedbirler,14 diğer itfaiye hizmetleri olmak üzere 1.454 olaya müdahale etti. Olaylarla alakalı 193 itfaiye raporu hazırlandı,24 denetim gerçekleştirildi. (İHA)
GEÇEN HAFTA KENTİMİZDE ÇIKAN YANGINLAR…
06 KASIM 2022: seyir halinde araç yangını, Akçağlayan Mah, YILDIRIM
09 KASIM 2022:Traktör yangını, YENİŞEHİR
10 KASIM 2022: Ev yangını, Değirmenönü Mah, YILDIRIM
KAYNAK : LİDER BURSA GAZETESİ
ETİKET : liderliderbursabursason dakikagündemhaber