Geri

İTFAİYENİN TARİHÇESİ

00:07:41 | 2022-08-01
ORHAN DOĞAN
ORHAN DOĞAN     

İtfaiye teşkilatı türlü isimler altında yüzyıllardır görev yapmaktadır.

Mısır, Sümer ve özellikle Romalılar zamanında askeri birliklerin içinde etkinlik göstermişlerdir.

Bunu, yangınların zamanında görülebilmesi için yüksek yerlere gözetleme kuleleri ve merkezî yerlere su depoları yapılmasından anlamaktayız.

Hatta Londra Şehir Meclisi 1189 yılında her binanın kapısı önünde yangında kullanılmak için su depoları yapılmak üzere karar almıştır.

Bu etkinliklerin 1666 yılında çıkan büyük Londra yangınında yetersiz kalması üzerine,

1680 yılında sigorta şirketleri kendi itfaiyelerini kurmuşlar ancak bunun sonucunda görülen aksaklıklar nedeniyle 1833 yılında sigorta itfaiyelerin birleşmesiyle Londra İtfaiyesi meydana gelmiştir. 1865 yılında Londra İtfaiye Kanunu yürürlüğe girince yangın söndürme işi ilk defa kamu hizmeti olarak kabul edilmiş,

itfaiyecilik de ilk defa yasallaşmış ve Londra Şehir Meclisi tarafından idare edilen bir kuruluş olarak göreve başlamıştır.

Ülkemizde itfaiyeciliğe baktığımızda İstanbul itfaiyeciliğini önde görüyoruz.

Osmanlı padişahlarından III. Murat, afet haline gelen yangınların önüne geçmek için 1579 yılında İstanbul kadısına bir ferman gönderir.

Fermanla her evde bir büyük fıçı su ile dam yüksekliğinde bir merdiven bulundurulmasını, yangın çıkan yerlerde halkın kaçmayıp yangını söndürmeye çalışmasını istemesi,

itfaiye tarihimizde yangınlara karşı alınan ilk yazılı tedbir ve düzen olarak kabul edilir.

İLK YANGIN TULUMBASI

Davut adını alarak Müslüman olan bir Fransız mühendis, 1715 yılında ilk yangın tulumbasını yapar. 1718 yılında Tüfekhane ve Tophane’de çıkan yangınlarda yapılan tulumbanın çok büyük yararı görülür.

Bunun üzerine Padişah III. Ahmet ve Sadrazam Damat Ferit Paşa’nın emirleriyle 1720 yılında Gerçek Davut’un idaresinde Yeniçeri Ocağı’na bağlı Tulumbacı Ocağı kurulur.

Bu ocak günümüz modern itfaiyesinin çekirdeğini oluşturur.

II. Mahmut her yönüyle bozulan Yeniçeri Ocağı’nı 1826 yılında kaldırır.

Buna bağlı olarak Tulumbacı Ocağı da dağılmak zorunda kalır.

Bunun üzerine halk kendi kendini yangınlardan korumak için semt tulumbaları kurmaya başlar ancak 1828 yılındaki Büyük Hoca Paşa Yangını, yeni bir teşkilat ve düzen ihtiyacını ortaya koyar.

Zamanın yetkilileri yeni kurulan Asker-i Mansur-i Muhammediye içinde bir tulumbacı taburu teşkil ettirir ve yeniçeriliği hatırlatmaması için de yangıncı taburu adını verirler.

MACARİSTAN'DAN UZMAN...

1871 yılında meydana gelen Büyük Beyoğlu Yangını, bu kuruluşların yetersizliğini ortaya koyar. Padişah Abdülaziz’in emriyle Macaristan’dan bu konuda uzman bir subay olan Kont Szençsenyi Ödön getirilir. Bu kişiye paşalık rütbesi verilir ve çalışmalara başlar. 26 Eylül 1874 tarihinde 4 Nizamiye (Kara) ve 1 Bahriye (Deniz) taburundan oluşan bir itfaiye alayı kurulur ve bu kuruluş 25 Eylül 1923 tarihine kadar 49 yıl başarılı bir şekilde hizmet vermiştir.

O zamanki adıyla Milli Müdafaa Vekâleti, bugünkü adıyla Milli Savunma Bakanlığı, Silahlı Kuvvetleri’nin itfaiye işleriyle uğraşamayacağını bildirmesi üzerine 25 Eylül 1923 yılından itibaren itfaiye teşkilatı, belediyelere devredilmiştir.

Yangınsız günler dilerim.

İTFAİYE ANILARIMDAN…

Şu izm’e bu izm’e değil

Bursa’ya hizmet edin

1984 yılında itfaiye eri olarak göreve başladığımda Merhum Bursa Belediye Başkanımız Ekrem Barışık’tı. Onun zamanında göreve başlamıştım, mekanı cennet olsun nurlar içinde yatsın inşallah kendisine her zaman duacıyım.

Hiç unutmuyorum, Bursa Belediye Binası’nda yemin töreni düzenlenmişti, tören sonrası belediye başkanımız bir konuşma yapmıştı.

Başından sonuna kadar ben ve bütün arkadaşlarım pür dikkat dinlemiştik. Özellikle “Siz Bursalılara hizmet vermek için devlet memuru oldunuz, hayırlı olsun. Hepinizi tebrik ediyor, hepinizi tek tek gözlerinizden öpüyorum. Sizden şu izm’e bu izm’e değil; Bursa’ya, Bursalılara hizmet vermenizi istiyorum. görevlerinizi ihmal edip şu izm’e, bu izm’e hizmet veren olursa onu bu belediyede barındırmam, hatta memuriyetini bitiririm” dedi. Başkanımızın bu sözü hepimiz için rehber oldu. Bursa İtfaiyesinde 32.5 yıl şu izm’e bu izm’e değil, Bursa’ya, Bursalılara en iyi hizmet vermenin gayreti içinde oldum. Hiçbir zaman mesai mefhumuna bağlı çalışmadım. Gün geldi, mesaimin bitim saatinden saatler sonra evime geldim; gün geldi, izinliyken büyük yangın haberi aldığımda taksi tutup yangına gittim; gün geldi birkaç nöbet vardiyada kaldım. Çünkü mesleğimi çok seviyorum, emekli olmama rağmen itfaiyecilik mesleğinin gelişmesi kentimizde yangın güvenliğinin sağlanarak yangınların en aza indirilmesi noktasında hizmetlerim devam etmektedir dolayısıyla tekrar dünyaya gelsem yine itfaiyeci olurum.

 

                 ***

GEÇEN HAFTA KENTİMİZDE ÇIKAN YANGINLAR...

(25.07-01.08.2022 arası)

27 TEMMUZ 2022 Araç yangını İtfaiye ekiplerince söndürüldü. Yunuseli Mah OSMANGAZİ

27 TEMMUZ 2022: Küçükbaş hayvan Çiftliğinde yangın çıktı İtfaiye ekiplerince söndürüldü.

Kozdere Köyü YENİŞEHİR

30 TEMMUZ 2022: Yüzme havuzu tesisinin mutfak bacası tutuştu İtfaiye ekiplerince söndürüldü Konak Mah NİLÜFER

30 TEMMUZ 2022: Mobilya imalathanesinde yangın çıktı İtfaiye ekiplerince söndürüldü Mahmudiye Mah İNEGÖL

KAYNAK:LİDER BURSA GAZETESİ

 

                     ***

 

GEÇMİŞ YANGIN TARİHİMİZDEN...

30 TEMMUZ 2004:Belçika’nın güneybatısındaki Ghislenghien’de bir gaz boru hattında meydana gelen patlamada 23 kişi öldü. Patlamanın kaza sonucu meydana geldiği açıklandı

01 AĞUSTOS 2004: Paraguay’ın başkenti Asuncion’da bir mağazada çıkan yangında 380 kişi öldü. Mağazanın kapılarının müşteriler para ödemeden kaçmasın diye kilitlendiği bu yüzden ölü sayısının yüksek olduğu açıklandı.

Kaynak: kronolojik 7007 yıllık kültür sanat tarih ansiklopedesi


ETİKET :   haberbursaliderliderbursagündemsondakika