Geri

Elektrik yangınları

00:02:05 | 2023-01-02
ORHAN DOĞAN
ORHAN DOĞAN     

Elektriğin insan hayatına verdiği büyük yararların yanında, dikkatli kullanılmadığı takdirde tahmin edilemeyecek derecede zararlar verdiğini biliyoruz.

Yangın istatistiklerine baktığımızda elektrikten kaynaklanan yangınların sebeplerini genel olarak iki ana grupta toplayarak izah edebiliriz:

1-Kullanıcıdan kaynaklanan elektrik yangınları,

2-Tesisattan kaynaklanan elektrik yangınları.

Yangın çıkış nedenlerinin tespiti için dünya genelindeki ülkelere bakıldığında toplam yangınların; örneğin Amerika’da %32’si, İngiltere’de %32’si, Japonya’da %12’si, ülkemizde ise %16’sı elektrikten kaynaklandığı tespit edilmiştir.

YANGIN ÖNLEMLERİNİN ALINMASI YASAL ZORUNLULUKTUR

Ülkemizde geniş çaplı ilk yönetmelik,1992 yılında çıkarılan İstanbul Belediyesi Yangından Korunma Yönetmeliğidir. Daha sonra bu konuda benzer yönetmelik çalışmalarına Bursa, İzmir, Antalya Belediyeleri de başlamış ancak Büyükşehirlerin farklı yönetmelikler çıkarması karmaşaya neden olmuş. Bu yüzden Büyükşehir sınırlarının dışında kalan bölgelerde hiçbir yangın güvenlik önlemi alınamamıştır.

Bu tür eksiklikleri gidermek, belediyeler arasındaki farklı uygulamalara son vermek, yangından dolayı ortaya çıkacak can ve mal kaybını en aza indirmek yangın önlemlerinin doğru ve yeterli bir şekilde alınmasını sağlamak amacı ile 2002 yılında Binaların Yangından KorunmasıHakkındaki Yönetmelik Bakanlar Kurulumuz tarafından çıkarılmıştır.

Yönetmelik, binaların yangınlara karşı korunması için yangın öncesinde ve esnasında alınacak tedbirleri can ve mal kaybının en asgariye indirilmesi konusunda yapılacak iş ve işlemler ilegörev ve sorumlulukları belirlemektedir.

Yönetmelik, binalara ilişkin genel hükümleri, imar planlarını, kaçış yolu ve yangın merdivenlerinin özelliklerini, kaçış yollarının aydınlatılmasını, çıkışların işaretlenmesini, sulu yangın söndürme sistemlerini, yangın dolaplarını, minimum su kapasitesi ve basıncını, yangın söndürme cihazlarını, yangın ihbar ve alarm sistemlerini kapsamaktadır. Özellikle yüksek yapılar ile topluma açık yapılar için özel hususlar getirmektedir.

Bu yönetmelikle, devletimiz vatandaşlarımızın yangına karşı can güvenliğinin sağlanmasını güvence altına alıyor, tüm ülke genelinde kamu, özel sektöre ait bütün binalarda bu amaçlaalınması gereken asgari tedbirleri belirliyor, bu konuda yasal zorunluluk ve yaptırım getirmekte, bu da ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine ulaşma yolunda çok önemli bir adımıdır diye düşünüyorum. Yangın önlemlerinin alınması halinde, yangın sayısında, mal ve can zaiyatında azalma olduğunu hem Emekli İtfaiye Daire Başkanı hem de bir YangınDanışmanı olarak tanık olmaktayım.

Örneğin; ülkemiz genelinde binaların yangından korunma yönetmeliği hükümlerine göre alınan yangın önlemleri sayesinde konaklama amaçlı binalarda, sitelerde, kurumsal binalarda, büro binalarında, ticaret amaçlı binalarda toplanma amaçlı binalarda endüstriyel yapılarda, depolama amaçlı tesislerde yangın güvenliği sağlanmakta, önlem aldırılan binlerce bina ve yapılarda insani hatalardan, sabotaj ve diğer olumsuzluklardan dolayı yangın çıktığında ise yangın yönetmeliğine göre kurulan algılama ve uyarma sistemi ile fark edilerek otomatikyağmurlama sistemi devreye girmekte, seyyar ya da sabit yangın söndürücüler ile de binada bulunanteorik ve uygulamalı eğitim almış çalışanlar tarafından müdahale edilmektedir.

Ne kadar yangına karşı önlem aldırırsak aldıralım, eğer iş yerinde görevli personel temel yangın eğitimi almamışsa, olası bir yangınla karşı karşıya kaldıklarında sabit ve seyyar yangınsöndürme cihazlarını kullanmakta zorluk çekecektir. Şayet bu personele eğitim verilirse bir yangın vukuu bulduğunda korkmadançekinmeden, cesaretle daha yangına başlangıçta müdahale edecektir.

Çalışan personeli eğitim almamışsa, iş yerindeki yangın söndürme cihazlarının ise aksesuardan öteye gitmeyeceği görüşündeyim.

Bütün yasalarda olduğu gibi bu yönetmeliğin de zaman içerisinde günün koşullarına göre uyarlanması, eksikliklerin zaman içerisinde giderilmesi gerekmektedir. Bu yapılırkende yönetmelik net, belirleyici, pratik, etkin ve ülkemizdeki bina koşulları mutlaka göz önüne alınmalıdır.

Yeni yılınız kutlu olsun!

                         ***

DÜNYADAN, ÜLKEMİZDEN VE KENTİMİZDEN YANGIN HABERLERİ…

30 ARALIK 2022: Kamboçya'nın Poipetkentindeki Grand Diamond City Oteli'nde çıkan yangında 19 kişi öldü, 60 kişi yaralandıYangının çıkış sebebi bilinmezken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. (İHA)

31 ARALIK 2022: Aydın iline bağlı Nazilli ilçesinde bir döner restoranında gaz sıkışması sonucu patlama meydana geldi.Patlama sonrası yangın çıkarken,işyerinde can pazarı yaşandı. Bazı çalışan ve müşteriler dışarı çıkmayı başarırken, içeride kalan 7 kişi can verdi; 15 kişi de yaralandı. (MİLLİYET)

31 ARALIK 2022: Bursa’nın İznik ilçesine bağlı Selçukbey Mahallesi’nde bir evde yangını çıktı. (LİDER BURSA)


ETİKET :