Geri

Yangından Korunma Yönetmeliği

01:06:02 | 2022-09-05
ORHAN DOĞAN
ORHAN DOĞAN     

Ülkemizde bırakın otomatik yağmurlama sistemini, yangın merdiveni zorunluluğu bile yoktu. 

Birçok 5 yıldızlı otelde dahi yangın merdiveni bulunmamaktaydı.

Bunun sebebi yangın güvenlik önlemlerinin alınmasına ilişkin zorlayıcı yönetmeliklerin olmamasıydı. 

Sadece devlet tarafından kullanılan binalarda alınacak yangın güvenlik önlemlerine ait yönetmelik vardı ama burada da kazma, kürek altı kovadan başka önemli bir husus yoktu.

Gökdelen yapsanız bile başka önlem istenmiyordu. Yangın güvenlik önlemlerinin daha III. Murat zamanında bundan 443 sene evvel başladığını söyleyebiliriz. 

Sultan Murat’ın 12 Mart 1579 tarihli fermanı İstanbul kadısına hüküm ki... diye başlamakta ve İstanbul ahalisinin evinde damına yetişecek bir merdiven, bir büyük fıçı su bulundurulması ve bunları bulundurmayanların Subaşı’ya teslim edilecekleri ve cezaya çarptırılacakları belirtilmektedir. 

O günden bugüne yangın söndürme teknolojisinde ve gelişmiş ülkelerde yangın güvenlik önlemlerinde pek çok gelişme olmasına rağmen ne yazık ki ülkemizde yangın önlemleri konusunda fazla bir gelişme olduğunu söylemek zor. 

Ülkemizin önemli yerleşim merkezlerinde yüzyıllar boyunca meydana gelen yangınlar büyük zararlar vermesine rağmen yangın güvenlik önlemlerine gereken önem verilmemiştir. 

Yangın tehlikesini mümkün olduğunca indirgemek ve müdahaleyi hızlandırmak için binaların tasarımı aşamasından itibaren önlemler alınmalıdır. 

Binaların yangından korunma hakkında yönetmeliğinin amacı, binalarda yangından ötürü ortaya çıkacak can ve mal kaybını en aza indirici önlemlerin doğru ve yeterli bir şekilde alınmasıdır. 

Yangın tehlikesini mümkün olduğunca aza indirmek ve yangına çabuk müdahale etmek için daha binaların tasarımı aşamasında bir dizi önlem düşünmek, inşaat aşamasında uygulamak ve işletme sırasında işlerliğini sağlamak için bu yönetmelik hazırlanmıştır. 

Yangından önce itfaiye haricinde yeterli güvenlik önlemlerinin alınması ve kontrol edilmesiyle; yangın çıkma olasılığı azalacak, yangın çıksa bile uyarma ve ilk müdahale sistemlerinin iyi çalışması ile en azından yangının genişlemesi ve diğer yapılara sıçraması önlenecek söndürme ekiplerinin yangını kontrol altına almaları çabuklaşacak, tahliye ve kurtarma kolaylaşacaktır. 

Yönetmelik binaların yangınlara karşı korunması için yangın öncesinde ve esnasında alınacak tedbirlerin can ve mal kaybının en aza indirilmesi konusunda yapılacak iş ve işlemler ile görevlileri belirlemektedir. 

Binalara ilişkin genel hükümler, imar planları, kaçış yolu özellikleri, kaçış yollarının aydınlatılması, çıkış işaretlemesi, yangın merdivenleri özellikleri, sulu yangın söndürme sistemleri, yangın dolapları, minimum su kapasitesi ve basıncı, yangın söndürme cihazları, yangın ihbar ve alarm sistemlerini kapsamaktadır. 

Özellikle yüksek yapılar ve topluma açık yapılar için özel hususlar getirmektedir. 

Amacımız yönetmeliğin tam olarak uygulanmasıdır. Teorik olan ve uygulanmayacak olan maddelerin konulmamasına dikkat edilmiştir. 

En büyük yaptırım yönetmelik hükümleri uygulanmadığı takdirde binanın inşaat izni ve kullanım izni alamamasıdır. 

Yani yapılan yada proje tadilatıyla kullanım amacı değiştirilen yapılarda, bu yönetmelikte ön görülen esaslara göre yapılmış imalat yapılmadığının tespiti halinde bu eksiklikler giderilinceye kadar binaya kullanma izin belgesi ve/veya çalışma ruhsatı verilmeyecektir. 

Bu yönetmelik hükümlerinin uygulanmasından ve yapı, bina, tesis ve işletmelerde yangın güvenliğinden, kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlarda en büyük amir, diğer bina, tesis ve işletmelerde sahip veya yöneticiler sorumlu tutulmuştur. 

Yatırımcı kuruluşlar, mal sahipleri, işveren temsilcileri, tasarım ekibi, mimar ve mühendisler, uygulayıcı yükleniciler, imalatçılar görevli ve sorumludurlar. Ayrıca yapı üretiminde ve kullanımında yer alan müşavir danışman, proje kontrol, yapı denetim ve işletme yetkilileri sorumludur. 

Önemli bir madde de sigorta şirketleri için getirilmiştir. 

Sigorta şirketleri, yangına karşı sigorta ettirme talebi aldıkları bina, tesis ve işletmelerde bu yönetmeliğin hükümlerine uyulup uyulmadığını kontrol etmek zorundadır. 

İlk kez 2002 yılında uluslararası standartlar düzeyinde yangın güvenliği ile ilgili binaların yangından korunması hakkında yönetmelik yayınlandı. Bu yönetmelik ülkemizde ki yangın güvenliği konusunda büyük bir reformdur. Yangınsız günler dilerim… 

 

***

 

PADİŞAH FERMANI: 

İstanbul kadısına hüküm ki; İstanbul arada sırada yangınsız olmuyor. 

Yangın çıkar çıkmaz önlemek için ne gerekirse, her şeyden mühimdir. 

İstanbul ahalisinden ayrı herkes evinin damına kadar ulaşacak ve yine herkes evinde bir büyük fıçı dolusu bulunduracaktır. 

Bir yerde yangın çıktığı gibi, oradan kimse kaçmayacaktır. 

Herkes adamları ve komşuları ile yeniçeriler ve sair, halk yetişinceye kadar yangını söndürmeye çalışacaktır. Her iki, üç ayda bir bilhassa yangın tehlikesine fazla maruz bulunan yerler teftiş edilecektir. 

Evlerinde merdivenleri ve su dolu fıçıları bulunmayanlar tutulup Subaşı'ya teslim edilecektir ve cezaya çarptırılacaklardır. III. MURAT Padişah 12 Mart 1579 

 

***

GEÇEN HAFTA KENTİMİZDE ÇIKAN YANGINLAR… 

1 EYLÜL 2022: Bir çiftliğin içinde yer alan restorant yangını, Bursa itfaiyesi ekiplerince söndürüldü,

Zafer mah, NİLÜFER 

1 EYLÜL 2022: Bursa Teknik Üniversite binasının dış cephesinde meydana gelen yangın başlangıcı Bursa itfaiyesi ekiplerince söndürüldü, 

Mimarsinan Mah, YILDIRIM 

3 EYLÜL 2022: Bursa-İnegöl yolu üzeri seyir halinde TIR yangını, Bursa itfaiyesi ekiplerince söndürüldü, İNEGÖL


ETİKET :   liderliderbursabursason dakikagündemhaber