Geri

ORMANLA BİRLİKTE CİĞERLERİMİZ DE YANIYOR

00:20:20 | 2022-06-27
ORHAN DOĞAN
ORHAN DOĞAN     

Dikkatsizlik, ihmal, kundaklama ve diğer nedenlerden dolayı her yıl hektarlarca orman yanıp kül olmakta dolayısıyla can ve mal kaybına yol açmaktadır. Marmaris Bördühet mevkiinde 21 Haziran Salı günü çıkan orman yangını geniş bir alan ve büyük ölçekli yangın olması sebebiyle ülkemizin gündeminde ilk sırada yer almıştır.

 Çıkan yangına 4.587 personel, 405 arazöz,48 itfaiye arasözü, 202 iş makinesi 119 su tankeri, 28 TOMA, 1169 araç ve 46’sı helikopter, 15’i uçak olmak üzere toplam 61 hava aracıyla canla başla başarıyla müdahale edilerek yerleşim yerlerine sıçratılmadan kısa sürede yangın kontrol altına alınmıştır.

 Daha sonra ise karadan ve havadan etkin mücadele edilerek yangın söndürülmüş olup soğutma çalışmalarına geçilmiştir.

Aile ve sosyal hizmetler bakanlığımızca tahliye edilen hanelere 288 bin lira nakdi yardım yapılarak yaralar sarılmaya başlanmıştır.

BU FELAKETLER NEDEN YAŞANIYOR

Ülkemizde çıkan yangınları 2013-2020 arası istatistik verilerine göre %11.5’i doğal kaynaklı, %49.3 ünün sebebi bilinmemekte olup,

%39.2’sinin sebebi ise insan kaynaklıdır

Orman yangınlarının nedenlerinin başında ihmal, dikkatsizlik olmak üzere ormanda yasak olmasına karşın ateş yakılması,

Yakılan ateşin söndürmeden bırakılması,

Sönmemiş sigara izmariti ve kibritin yere atılması, Orman içinde veya bitişiğindeki tarlalarda ot veya anızın yakılması,

Gece aydınlatma için ormanda ateşle dolaşılması,

Cam ve cam kırıklarının ormanda bırakılması, Çocukların orman içinde ateşle oynamaları,

Kundaklama, kasıtlı yakılma,

Tarla veya otlakları genişletmek için ormanın bilerek yakılması,

Orman içinde yapılan kanunsuz işleri gizlemek için yangın çıkarılması,

Bir şeyi sabote etmek için yangın çıkarılması,

Yabani hayvanları uzaklaştırmak için yangın çıkarılması gelmektedir.

BU YANGINLARI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

Ormanlarımızın insanlara yararlarını,

Orman yangınlarının can ve mal kayıplarına yol açtığını bundan dolayı orman yangınlarının çıkmaması için neler yapılması noktasında tüm vatandaşlarımıza eğitim verilmelidir.

Yangın riskinin fazla olduğu ormanlık alanların uygun koşulları taşıyan kesimlerinin ulusal park, tabiat parkları gibi koruma alanlarına dönüştürülmelidir. Ormanları kasten yakan ya da ormanların yanmasına neden olan kişilere caydırıcı cezalar verilmelidir. Orman yangınlarıyla mücadele etmek için öncellikle, yangın riskinin ve yangınların fazla olduğu yerler tespit edilmeli ve bu alanlarda sıcaklık, yağış, nem ve rüzgâr gibi iklim elemanları sürekli izlenerek özellikle yangın sezonlarında daha fazla dikkatli olunmalıdır.

Yangın söndürme ekiplerinin eğitimleri tam olmalı, teçhizatları yeterli olmalı.

Özellikle yangına hassas bölgelerdeki yerleşim birimlerinde oturan halka eğitici ve uyarıcı bilgiler verilmelidir.

Yangının erkenden saptanması yangın büyümeden denetim altına alınması çok önemlidir.

Bunun için yangın riskinin fazla olduğu bölgelere sabit gözetleme noktaları kuleleri kurulmalı varsa sayıları artırılmalıdır.

Aynı şekilde gezici gözeticilerin sayısı artırılmalıdır.

Çıkan yangınların bir an önce söndürülmesi için orman alanlarının gerekli görülen yerlerinde kurulan orman itfaiye grup binaların sayısı artırılmalıdır.

Daha verimli hizmet verilebilmesi için personel alımı yapılacağı zaman öncelikle itfaiyecilik yüksekokul mezunu, meslek lisesi itfaiyecilik mezunu personel istihdam edilmelidir.

Teknolojik özellikli arozözlerin ve iş makinelerinin sayısı artırılmalıdır.

Hava söndürme araçlarının sayısı artırılmalıdır. Ormanlarda çıkan yangınlara orman itfaiye arasözlerin daha kısa surede ulaşıp daha başlangıçta müdahale edilerek söndürülmesi yeni yollar açılmalıdır.

Orman yangınlarına genelde su ile müdahale edildiğinden ormanların uygun görülen yerlerine yangın hidrantları kurulmalı su göletleri inşa edilmelidir.

YANGIN ANILARIMDAN...

Ağustos 2015'te Mudanya sınırları içerisinde Çağrışan Göynüklü kırsal alanında çıkan yangın rüzgârında etkisiyle kısa sürede 5 noktaya yayılarak büyümüştü. Orman itfaiyesi, Bursa Büyükşehir İtfaiyesi, AFAD, Gönüllü arama kurtarma teşkilatları, Gönüllü İtfaiyeciler, köylülerimiz, yakın illerden gelen itfaiye ekipleri tarafından karadan onlarca uçak ve helikopterle canla başla müdahale edilip kısa surede önce kontrol altına alınmak suretiyle yangın söndürülmüştü.

Göynüklü kahvesi yangın süresince yangın kriz merkezi olarak hizmet vermişti.

Bir ara saat 22.00 sularında Sayın Valimiz Münir Karaloğlu beni arayarak köy kahvesine bir vatandaşın geldiğini 'yangının evlere sirayet ettiğini ifade ediyor konu hakkında bilgi istiyorum" deyince

Ben 'şu an onun bahsettiği evlerin ordayım kesinlikle evlere sirayet söz konusu olmadığını yangın soku içerişinde olabileceğini ya da provoke etme amaçlı yalan söylemiş olabileceğini' arz ettim...

Zaten kısa süre sonra yanımıza gelip böyle bir şey olmadığını gözleriyle görüp beni ve ekibimi başarılı çalışmalarımızdan dolayı tebrik etmişti. Yine Belediye Başkanımız Recep Altepe de bizzat yangın yerine gelerek beni ve ekibimizi çalışmalarımızdan dolayı tebrik etmişlerdi...  Ben de Altepe'ye kendi dönemlerinde 28 adet araç alındığını bu araçların gücümüze güç kattığını, başarımızda bu teknolojik araçlarının büyük payı olduğunu ifade ettim ve teşekkürlerimi sundum.  

Yangınsız günler dileğiyle



ETİKET :   haberbursaliderliderbursa