Geri

Servis araç yangınları

14:19:24 | 2022-09-12
ORHAN DOĞAN
ORHAN DOĞAN     

Çocuklarımız annelerinin babalarının canlarından bile değerli en kıymetli varlıklarıdır gözlerinin nurudur.

Çocuklarımız ülkemizin geleceğidir. Aralarından nice, doktorlar, mimarlar, mühendisler, öğretmenler, yöneticiler, vs. nice liderler çıkacaktır. İstikbalimizin sahipleridir.

Çocuklarımızın vatana, millete, devlete faydalı gençler yetiştirmesi temennisiyle 2022-2023 yeni eğitim-öğretim yılının hayırlı olmasını dilerim.

Her anne babanın en büyük ideali çocuklarına en iyi eğitimin alınmasını sağlayarak istikballerini kazandırmaktır.

Bundan dolayı günümüzde özellikle büyükşehirlerde çocuklarını ilkokul yaşı olan altıyı beklemeden kreş, yuva ve anaokulu düzeyinde eğitim ve öğretim kurumlarına yine tüm aileler ortaöğretim kurumlarına (ilkokul, ortaokul, lise) gönderdiklerini biliyoruz.

Öğrencilerimizin anneleri, babaları, velileri erken saatlerde uykusundan kaldırıp okul servis aracına bindirip neredeyse saatlerce sürecek yolculuğa gönderirler. Dolayısıyla okul binasının yapısal konforunu, öğretmenin niteliğini, deneyimini, yeterliliğini, kariyerini dikkate aldıkları kadar okul servis araçlarının olası çıkacak yangınlara karşı yangın güvenliğini de dikkate almalıdırlar.

Maalesef ülkemizin değişik illerinde onlarca okul servis araç yangınlarını okuyoruz TV haber programlarında izliyoruz

“OKUL SERVİS ARACINDA YANGIN” (22 KASIM 2016):

Eskişehir’de alev alev yanan bir okul servisi itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Edinilen bilgiye göre Ertuğrul gazi Mah. Çilem

Caddesi üzerinde bulunan 26 S 0269 plakalı okul servisi henüz bilinmeyen nedenden dolayı yanmaya başladı. Çevredekilerin durumu ihbar etmesi üzerine olay yerine kısa sürede itfaiye ve polis ekipleri intikal etti. İtfaiye ekiplerinin çabası sonucu yangın söndürülürken minibüs kullanılmaz hale geldi. Servis içerisinde kimsenin bulunmaması is olası bir facianın önüne geçildi.”

 “BOZÜYÜKTE ÖĞRENCİ SERVİSİNDE YANGIN” (30 EYLÜL 2015):

Bozüyük’te öğle yemeği için evlerine giden öğrencileri taşıyan servis aracında çıkan ve kısa sürede tüm aracı saran yangın yürekleri ağızlara getirdi. Selçuk K.’ya ait olduğu öğrenilen 11 DG 100 plakalı araçta çıkan yangın sırasında araçta bulunan öğrenciler hızla tahliye edilerek büyük bir facianın önüne geçilirken, Bozüyük Belediyesi İtfaiye ekipleri olaya hızla müdahale etti. Yeni Mahalle Pelikan

Sokak’ta gerçekleşen olayda ölen ya da yaralanan olmazken araç kullanılamaz hale geldi.

Yangın sırasında çevrede güvenlik önlemi alan itfaiye ekipleri yolu trafiğe kapatarak çevredeki vatandaşları yanan araçtan uzaklaştırdı. Yangın sırasında 4 kez patlama sesi duyulurken. İtfaiye ekiplerinin olaya hızlı müdahalesi ile yangın kısa sürede söndürüldü.

Yanan araç daha sonra çekici ile olay yerinden kaldırılırken araçta meydana gelen yangının sebebinin yapılan incelemeler sonunda belirleneceği belirtildi.

İtfaiye ekipleri tarafından yapılan açıklamada özellikle dar sokaklarda vatandaşların acil müdahale araçlarının geçişine engel olacak şekilde park yapmamaları ve herkesin bu konuda hassas davranması gerektiği belirtildi.”

Ülkemizin değişik il sınırları içerisinde meydana gelen onlarca okul servis araç yangınlarından sadece geçmiş haber arşivlerinden 3 yangın haberini paylaşarak olayın ciddiyetine dikkat çekmek için köşe yazımda detaylı olarak yer vermeyi uygun gördüğümü ifade etmek isterim. Türkiye’de çıkan yangın istatistiklere baktığımızda çıkan yangınların yaklaşık yüzde 10’nu taşıt yangınları oluşturmaktadır 32,5 yıl itfaiye teşkilatında hizmet ettiğim yıllarda bizzat katılıp müdahale ettiğimiz yüzlerce araç yangınına 4 safhada inceme yaparak yangın çıkış sebebine ulaştığımızı belirtmek isterim.

1-Yangından hiç zarar görmeyen kısımlar

2-Sadece dumandan ve isten zarar gören kısımlar

3-Yangından ikinci derecede zarar gören kısımlar

4-Yangından birinci derecede zarar gören kısımlar

İnceleme birinci bölgeden dördüncü bölgeye doğru yapılır.

Her yangın sonrası hasar tespiti ve yangının çıkış sebebi ile ilgili incelemeye başlarken ayrıca bir kasıt olup olmadığına da bakılır.

Dolayısıyla ciddi, hassas ve derinlemesine inceleme yapılıp en küçük yangında hasar gören materyalden devasa en büyük materyale kadar yakından tahlil edilerek yangına neyin sebep olduğu ortaya konulduğunda, daha çok yakıt donanımından ve elektrik donanımından çıktığını gözlemlemekteyiz, bundan dolayı araç sahipleri araçlarının bakımlarını düzenli yaptırmalıdır.

İtfaiye Daire Başkanı olarak görev yaptığım 2004-2016 yılları arasında konuyla alakalı konuşmacı olarak katıldığım panellerde, sempozyumlarda, konferanslarda araç yangınlarının bina ve yapı yangınlarına göre çok daha çabuk çıktığını yangının oluşmasına sebep olan yanıcı madde (sünger, plastik, bakalit, ahşap aksamlar vs.) yakıcı madde (motorin vs.) ve oksijenin (hava) aracın seyir halinde olmasından dolayı çabuk bir araya geldiğinden yangın oluşarak, kısa sürede araçların alev yumağı içinde kaldığını, yine okul servis araçlarında bunun yanı sıra tüm araçlarda seyir halinde iken, en küçük bir yanık kokusu aldığımızda, duman gördüğümüzde rehavete girerek duyarsız davranarak koku dışarıdan gelmiş olabilir, duman birazdan kesilir rehavetine kapılmadan en kısa sürede uygun olan sağda park edilip, aracın boşaltılarak öğrencilerin oradan uzaklaştırılmalarını, kokunun ve dumanın nereden geldiğini, dikkatli bir şekilde incelenmesi gerektiğini ona göre riske girmeden yangın tüpüyle müdahale edilmesini, bu arada ücretsiz hizmet veren ALO 112’nin derhal aranmasını sık sık vurgulamaya çalıştım. Bugünde servis araçlarında yangınlar meydana gelip can ve mal kaybı olmaması için aynı duyarlılıkla söz konusu bilgileri ifade etmek istiyorum. Yaşadığım süre içerisinde hem emekli

İtfaiye Daire başkanı olarak, hem de Yangın Danışmanı olarak dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım.

Özetlemek gerekirse okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin kamuya açık karayolunda minibüs ve otobüs cinsi taşıtlarla evden okula, okuldan eve getirip götürülmesini sağlayan okul servis araçlarının yangın güvenliklerini sağlamak için araçlarının bakımları düzenli yapılmalıdır. Servis şoförlerine ve öğrencilerine temel yangın eğitimi aldırılmalıdır, ilgili mevzuatlara baktığımızda araç cinsine göre minibüslerin asgari 6 kilogramlık 1 adet, otobüslerin ise 6 kilogramlık 2 adet yangın tüpü bulundurulması ve düzenli olarak yılda bir kez genel kontrolleri yapılmalıdır.

Yangınsız günler dilerim.

GEÇMİŞ YANGIN TARİHİMİZDEN...

6 EYLÜL 1985: Kuşadası’nda çıkan orman yangınını söndürmek için 14 kişi ateş çemberi içinde kalarak şehit oldu.

10 EYLÜL 1925: Heybeliada’da yangın çıktı 60 ev 30 dükkan yandı.

10 EYLÜL 1925: İstanbul’da kapalı çarşıda çıkan yangında 200’den fazla dükkan yandı.

(Kaynak: Kronolojik 7007 yıllık Kültür, Sanat Tarih Ansiklopedisi)

GEÇEN HAFTA KENTİMİZDE ÇIKAN YANGINLAR…

5 EYLÜL 2022: Ahşap ev yangını, Karaamca Mah. YENİŞEHİR

6 EYLÜL 2022: Park halinde araç yangını, Karaağaç mah.YILDIRIM

7 EYLÜL 202: Otel yangını, Konak Mah. NİLÜFER

9 EYLÜL 2022: Ev yangını,Sinandede Mah. YILDIRIM

(KAYNAK: LİDER BURSA GAZETESİ


ETİKET :   liderliderbursabursason dakikagündemhaber