Geri

Okul Yangınları

10:10:59 | 2022-09-19
ORHAN DOĞAN
ORHAN DOĞAN     

Her anne babanın en büyük ideali çocuklarına en iyi eğitimin alınmasını sağlayarak istikballerini kazandırmaktır.

Çocuklarımıza öğrenci olarak eğitim öğretim verilen kurum ve bu faaliyetlerin yürütüldüğü okullarda yangın can ve mal kaybı olmaması için binaların yangından korunması hakkında yönetmelik hükümlerine uygun olarak yangın güvenlik önlemleri mutlaka alınmalıdır.

Okul yöneticilerimizin okul binalarının yangın güvenliğinin çok önemli bir husus olması dolayısıyla gerek önlemleri aldırmanın gayreti içinde olduğuna inanıyorum.  Binaların kullanım sınıf özelliklerine göre okullarımız kurumsal binalar kapsamında eğitim tesisleri olarak ifade edilmektedir eğitim tesisleri; eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yürütüldüğü yerlerdir.

Eğitim amaçlı binalar; ilköğretim, ortaöğretim kurumları ve yüksek öğretim kurumları dâhil olmak üzere, altı veya daha fazla kişi tarafından günde 4 saat veya daha fazla bir süre ile veya haftada 12 saatten fazla bir süre ile eğitim amacı ile kullanılan binalar veya binaların bu amaçla kullanılan bölümlerini kapsar.

Anaokulları, kreşler, çocuk kulüpleri, özel eğitim kurumları, ilköğretim okulları, ortaöğretim kurumları, dershaneler, kütüphaneler, yetiştirme yurtları, yatılı bölge okulları, yüksek öğretim kurumları ve benzeri yerler bu sınıfa girer.

Maalesef ülkemizin değişik illerinde, başka ülkelerde onlarca okul yangınlarını üzülerek okuyoruz, TV haber programlarında üzülerek izliyoruz.

“8 Şubat 2022 tarihinde Ankara'nın Çankaya ilçesindeki bir lisenin kantininde yangın çıktı. Yangın büyümeden kısa sürede kontrol altına alındı. Çankaya ilçesinde bulunan Öğretmen Necla Kızılbağ

Andolu Lisesi’nin kantininde henüz belirlenemeyen sebeple yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Öğrencilerin tahliye edilip güvenli noktalara alınmasıyla birlikte çalışmalara başlayan itfaiye ekipleri yangını kısa sürede kontrol altına aldı.

Yangında can kaybı ya da yaralanma yaşanmadı. Polis olayla ilgili inceleme başlattı.”

“07.06.2022 tarihinde İzmir’de okulda çıkan yangın paniğe neden oldu. İzmir’in Karşıyaka ilçesinde bulunan bir okulun çatı katında çıkan yangın itfaiye ekiplerinin hızlı müdahalesi ile kontrol altına alındı. Yangın, saat 01.15 sıralarında Karşıyaka ilçesine bağlı İmbatlı Mahallesi 6087. Sokakta bulunan Havva Özişbakan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde henüz belirlenemeyen bir nedenle çıktı.

Okulun çatısından alevlerin yükseldiğini gören vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirmesi üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ve polis ekibi sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin hızlı müdahalesi ile yangın kontrol altına alındı.”

“Nijer'de okulda yangın: 20 ölü, 80 ağır yaralı”

Ülkemizin değişik il sınırları içerisinde ve yurt dışında meydana gelen onlarca okul yangınlarından sadece ikisini paylaşarak olayın ciddiyetine dikkat çekmek istedim

FELAKETİN ÇIKIŞ NEDENLERİ

Türkiye’de çıkan yangın istatistiklere baktığımızda çıkan okul yangınlarının birçoğu elektrik kaynaklı, sigara, doğalgaz, lpg, ısınma amaçlı serinleme amaçlı ve vb gibi birçok nedenlerden dolayı yangınların çıktığını görmekteyiz. Okullardaki yangın güvenliğinin başında kaçış yolları gelmektedir binaların yangından korunması hakkında yönetmelik hükümlerine göre vaziyet planlı mimari projesi hazırlatılmalı bu projeye göre kaçış yolları yangın merdivenleri yapılmalıdır. Kaçış yollarının kaçış tabelalarının yerleri tespit edilip takılmalıdır.

Yine acil aydınlatma armatürleri takılmalı yine aynı yönetmelik hükümlerine göre gerekiyorsa yangın tesisat projesi hazırlatılarak bu projeye göre dolaplı yangın tesisatı kurulmalıdır.

Ve her yıl düzenli olarak periyodik kontrolü yapılarak raporlandırılmalıdır yine aynı yönetmelik hükümlerine göre gerekiyorsa yangın algılama ve ihbar tesisat projesi hazırlatılmalı bu projeye göre yangın algılama ve ihbar tesisatı kurulmalı ve her yıl düzenli olarak periyodik kontrolü yapılarak raporlandırılmalıdır.

Ayrıca söz konusu yönetmeliğin diğer hükümleri yerine getirilmelidir.

Taşınabilir yangın söndürme cihazları standartlarda belirtilen hususlar doğrultusunda yılda bir kez yerinde genel kontrolleri yaptırılmalı ve dördüncü yılın sonunda içindeki söndürme maddeleri yenilenerek hidrostatik testleri yapılmalıdır.

Yine binaların yangından korunması hakkında yönetmelik ve iş yerlerinde açıl durum yönetmelik hükümlerine göre, çalışan personellere, öğretmenlere, öğrencilere ve acil durum ekipleri olan söndürme, kurtarma, koruma ve ilk yardım ekiplerine olası çıkacak yangınlara ürkmeden çekinmeden bilinçli müdahale becerisini kazandırmak için mutlaka temel yangın eğitimleri alınmalıdır.

Aynı yönetmelik hükümlerine göre olası çıkacak yangın ve afet olaylarında beceri kazandırarak başarılı müdahale etmek için her yıl düzenli olarak acil durum ve tahliye tatbikatı düzenlemelidir ve raporlandırılmalıdır. Yangın tahliye Planları hazırlanmalı her kata asılmalıdır, Acil durum planları, sivil savunma planları hazırlanmalıdır. Kazan dairesinde binaların yangından korunması hakkında yönetmeliğe göre önlemler aldırılmalıdır. Yangınsız günler dilerim…

GEÇEN HAFTA KENTİMİZDE ÇIKAN YANGINLAR

14.09.2022:Hurdacılar sitesinde yangın, Veysel Karani Mah, OSMANGAZİ

13.09.2022:Ev yangını,Küplüpınar Mah.OSMANGAZİ

12.09.2022:Market yangını.İZNİK

11.09.2022:Ormanlık alan yangını.Ovaakça Mah. OSMANGAZİ (Kaynak:Lider Bursa Gazetesi)



ETİKET :   liderliderbursabursason dakikagündemhaber