Geri

ENDÜSTİYEL YAPI YANGINLARI

00:14:23 | 2022-07-04
ORHAN DOĞAN
ORHAN DOĞAN     

Binaların yangından korunması hakkında yönetmelik hükümlerine baktığımızda binaların kullanım özelliklerine göre sınıflar belirlenmiştir. Bunlardan biride endüstriyel yapılardır. Her çeşit ürünün yapıldığı fabrika ve işleme, montaj, karıştırma, temizleme, yıkama, paketleme, depolama, dağıtım ve onarım gibi işlemlere mahsus bina ve yapılar yine her türlü fabrika, bıçkıhaneler, çamaşırhaneler, tekstil üretim tesisleri, dolum ve boşaltım tesisleri, rafineriler ve benzeri yerler bu sınıfa girer.

Bina tehlike kullanımına baktığımızda büyük çoğunluğu orta 1, orta 2, orta 3 orta 4 ve yüksek tehlike alanına girdiğini görmüş oluruz. Patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı unsurların yoğun olması dolayısıyla yangın önlemlerin olmaması ya da yetersiz olmasından, olanların ise periyodik kontrol ve bakımlarının yapılmamasından, acil durum tatbikatlarının yapılmamasından ve çalışanlara ve acil durum ekiplerine temel yangın söndürme eğitimlerinin verilmemesinden dolayı ülkemizde ve kentimizde sıklıkla yangınlar çıkmakta, bundan dolayı da can ve mal kayıplarına yol açmaktadır

Bazı kaynaklara göre 2018 yılında ülkemizde en az 385’i endüstriyel yangın,51 tanesi endüstriye patlama olmak üzere toplam 436 endüstriyel yangın ve patlama olayı meydana gelmiş bu endüstriyel yangın ve patlamalarda en az 25 kişi hayatını kaybetmiş 72 kişi yaralanmış, bunların yanı sırada önemli ölçüde mal kaybına yol açmıştır.

SEKTÖRLERE GÖRE DAĞILIM

Endüstriyel yangın ve patlamaların sektörel dağılımına bakıldığında tekstil, metal, ağaç, kağıt ve plastik sektörlerinde yoğunluk görülmektedir. Bunların ana nedeni kolayca yanabilen maddelerin malzemelerin yoğunluğudur.

Endüstriyel yapılarda meydana gelen yangınların nedenleri incelendiğinde elektrik tesisatlarından kaynaklı yangınlar, sıcak işler nedeniyle meydana gelen yangınlar, personel dikkatsizliği nedeniyle meydana gelen yangınlar, mekanik sorunlar nedeniyle oluşan yangınlar, bakımsızlık nedeniyle meydana gelen yangınlar, sönmemiş sigara izmaritin düşürülmesi sonucu çıkan yangınlar, depolama kurallarına uyulmamasından çıkan yangınlar olarak sıralanabilir.

KAÇIŞ YOLLARININ ÖNEMİ

Bir endüstriyel yapıda yangın güvenliğinin sağlanması için öncelikle yangın risk analizi yapılmalı yangın tehlikelerini belirlemeli özelikle patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı kimyasal maddelerin yangın risklerini belirleyerek yangın önlemleri alınmalıdır.

Bunların başında kaçış yolları gelmektedir binaların yangından korunması hakkında yönetmelik hükümlerine göre vaziyet planlı mimari projesi hazırlatılmalı bu projeye göre kaçış yolları yangın merdivenleri yapılmalıdır. Kaçış yollarının kaçış tabelalarının yerleri tespit edilip takılmalıdır. Yine acil aydınlatma armatürleri takılmalı yine aynı yönetmelik hükümlerine göre gerekiyorsa yangın tesisat projesi hazırlatılarak bu projeye göre dolaplı yangın tesisatı kurulmalıdır. Ve her yıl düzenli olarak periyodik kontrolü yapılarak raporlandırılmalıdır yine aynı yönetmelik hükümlerine göre gerekiyorsa yangın algılama ve ihbar tesisat projesi hazırlatılmalı bu projeye göre yangın algılama ve ihbar tesisatı kurulmalı ve her yıl düzenli olarak periyodik kontrolü yapılarak raporlandırılmalıdır.

PERİYODİK KONTROL VE RAPORLAR

Özetlemek gerekirse binaların yangından korunması hakkında yönetmelik hükümlerine uygun projeler hazırlatılarak söz konusu projelere uygun yangın önlemleri ile ilgili uygulamalar yapılarak yangın önlemlerinin alındığına dair itfaiye raporu alınmalıdır. Yapının yüzölçümüne ve yangın riskine göre belirlenecek sayıya göre seyyar yangın söndürme tüpleri temin edilmeli uygun yerlere konulmalıdır. Her yıl düzenli olarak periyodik kontrolleri yaptırılarak raporlandırılmalıdır.

Ayrıca iç tesisat, topraklama ve yıldırımdan korunma tesisatları yapılmalı bunların periyodik kontrolleri yaptırılarak raporlandırılmalıdır.

Yine binaların yangından korunması hakkında yönetmelik ve iş yerlerinde açıl durum yönetmelik hükümlerine göre çalışan personellere ve acil durum ekipleri olan söndürme, kurtarma, koruma ve ilk yardım ekiplerine olası çıkacak yangınlara ürkmeden çekinmeden bilinçli müdahale becerisini kazandırmak için mutlaka temel yangın eğitimleri alınmalıdır.

Aynı yönetmelik hükümlerine göre olası çıkacak yangın ve afet olaylarında beceri kazandırarak başarılı müdahale etmek için her yıl düzenli olarak acil durum ve tahliye tatbikatı düzenlemelidir ve raporlandırılmalıdır.

İş sağlığı risk değerlendirmesi yönetmeliğine göre risk analizi raporu hazırlatılmalı ve bu rapora göre önlemler alınmalıdır, yine işyerlerinde acil durum yönetmeliği hükümlerine uygun acil durum planı hazırlatılmalı ve bu plana göre önlemler alınmalıdır, patlama riski taşıyan endüstriyel yapılarına mutlaka patlamalardan korunma dokümanı hazırlatılmalı ve bu dokümana uygun önlemler alınmalıdır.

RİSKSİZ BİR OSB İÇİN

Temennimiz kentimiz sınırları içerisinde yer alan Bursa Organize Sanayi Bölgesi, Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi, Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi, Uludağ Organize Sanayi Bölgesi, İnegöl Organize Sanayi Bölgesi, İnegöl Mobilya Ağaç İşleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Kestel Organize Sanayi Bölgesi, Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi, Mustafakemalpaşa Mermerciler Organize Sanayi Bölgesi, Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi, Yenişehir Organize Sanayi Bölgesi, Bursa İhtisas Deri Organize Sanayi Bölgesi, TOSAB Bursa Tekstil Boyahaneleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Barakfakih Organize Sanayi Bölgesi, Kayapa Organize Sanayi Bölgesi, Yenice Organize Sanayi Bölgesi, olmak üzere toplam 17 organize sanayi bölgesinde ve il sınırlarımız içerisinde faaliyetini sürdüren endüstriyel yapıların işletmecileri tarafından yukarıda belirttiğim önlemleri almak suretiyle yangın güvenliklerini sağlayıp, yangın riskini en aza indirerek can ve mal kayıplarının önüne geçmeleridir.

Yangınsız günler dileriz.



ETİKET :   haberbursaliderliderbursa