Geri

Deprem Gerçeği

11:44:51 | 2022-11-28
ORHAN DOĞAN
ORHAN DOĞAN     

23 Kasım 2022’deki Düzce depremi olası yangınların önüne geçmek  ve bilinçli müdahale edilmesi için ciddi önlemlerin alınması gerektiğini bir kez daha gösterdi. O önlemlerin ilk akla gelenleri şöyle sıralanabilir.

Soba ve diğer ısıtıcılar sağlam malzemelerle duvara veya yere sabitlenmelidir.

Zehirli, patlayıcı, yanıcı maddeler düşmeyecek bir konumda sabitlenmeli ve kırılmayacak bir şekilde depolanmalıdır.

Bu maddelerin üzerlerine fosforlu, belirleyici etiketler konulmalıdır.

Gaz kaçağı ve yangına karşı, gaz vanası ve elektrik sigortaları otomatik hale getirilmelidir.

Binadan acilen çıkmak için kullanılacak yollardaki tehlikeler ortadan kaldırılmalı, bu yollar işaretlenmeli, çıkışı engelleyebilecek eşyalar çıkış yolu üzerinden kaldırılmalıdır.

Geniş çıkış yolları oluşturulmalıdır.

Dışa doğru açılan kapılar kullanılmalı, acil çıkış kapıları kilitli olmamalıdır. Acil çıkışlar fosforlu olmalıdır.

Bina yönetimince önceden belirlenen, mesken veya iş yerinin özelliği ve büyüklüğüne göre uygun yangın söndürme cihazı mutlaka bulundurulmalı ve periyodik bakımları da yaptırılmalıdır.

Bu cihazlar;

Kolayca ulaşılabilecek bir yerde tutulmalıdır, yeri herkes tarafından bilinmelidir, duvara sıkıca sabitlenmelidir, her yıl ilgili firma tarafından bakımı yapılmalıdır, Bir kez kullanıldıktan sonra mutlaka tekrar doldurulmalıdır.

Kibrit, çakmak yakılmamalı, elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır.

Mutfak, imalathane,  laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde; ocak, fırın ve bu gibi cihazlar kapatılmalıdır.

Sarsıntı geçtikten sonra soba ve ısıtıcılar söndürülmelidir.

Depremden sonra eğer gaz kokusu alırsanız, gaz vanasını kapatın. Camları ve kapıları açın. Hemen binayı terk edin.

Deprem sarsıntısı sensörü takılarak ile doğalgaz vanası ve şebeke elektriğinin otomatik olarak kapatılması sağlanmalıdır.

Yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı maddeler düşmeyecek, dökülmeyecek veya kırılmayacak şekilde depolanmalıdır.

ANILARIMDAN…

17 Ağustos Marmara depreminde Yıldırım itfaiyesinde vardiya nöbetinde itfaiye amiri olarak görevimin başındaydım.  Saat 03.05 sularında televizyonda mesai arkadaşım Burhan Arı ile bir açık oturum programını izliyorduk. Bina birden beşik gibi sallanmaya başladı. Soğukkanlılığımızı koruyarak önce koğuşa seri bir şekilde girerek uyuyan arkadaşları uyandırarak deprem olduğunu bundan dolayı araçlarımızı tedbir için garaj dışına çıkarmamızı gerektiğini söyledim.

Deprem felaketi haberini alır almaz o dönemde Bursa İtfaiye Daire Başkanımız Sayın Ramazan Tuncer’in emir ve talimatları ile yangın söndürme ve arama kurtarma hizmeti vermek üzere oluşturulan üç ekiple Yalova’ya hareket ettik, destek ekipleri artarak devam etti.

Ben o dönemde Yıldırım İtfaiye Grubu’nda itfaiye grup amiri olarak hizmet veriyordum. Araç selindeki yol bitmek tükenmek bilmiyordu. Zorlu yolculuğun ardından Yalova’ya ulaşabildik.

Yalova’da yıkım büyüktü; Birçok binanın yıkıldığını yan yatmış birbirine yaslanmış olduğunu yıkılmayan binalarda ağır hasar görmüş oturulamaz durumda olduğunu gözlemledik.

İnsanlar oradan oraya çaresizlik içinde koşuşturuyordu.

Hıçkırıklar yürekleri dağlıyor, herkes yakınlarını kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeydi. Kriz merkezine ulaştık. Bursa İtfaiyesi olarak üç ekiple geldiğimizi ifade ettiğimizde Çiftlik Köy Belde sınırları içerisinde yer alan yaklaşık 130 daireli havuzlu iki büyük sitede görevlendirildiğimizi belirttiler. Zaman kaybetmeden verilen adrese ulaştık manzara korkunçtu yan yana birbirine komşu olan iki sitede enkaz halindeydi.

Depremden kurtulan vatandaşlarımızı enkaz altından kalan yakınlarının kurtarılması için devletimizin bütün görevlilerine ellerinden gelen desteği vermeye çalışıyorlardı


ETİKET :   liderliderbursabursason dakikagündemhaber