Biri bizi gözetliyor…
2000’li yılların başlarında tv kanallarında fırtına gibi esen ‘Biri Bizi Gözetliyor’ (BBG) diye bir program vardı. Kızlı erkekli bir grup genç kameralarla dolu bir evde yaşıyor. Ve banyo tuvalet ihtiyaçları dışında her hareketleri 24 saat canlı yayınlanıyordu. O yıllarda hayatımıza giren yüzlerce karakter vardı. Evde neler yaşanıyor, gençler neler yapıyor, hepimizin ilgisini çekerdi. Önce seyreder sonra da seyrettikleriniz üzerinden dedikodu yapardık.
Ben inanıyorum ki bu yarışmalar şu an gerçek yaşantımız oldu. Biri bizi gözetliyor.
İster uzaydan ister karadan ana mutlaka her yaptığımız gözetleniyor. Özellikle hepimizin müptelası olduğu telefon görünümlü akıllı cihazlar sayesinde biri bizi gözetliyor da o birileri kim.
Kendimden örnek vereyim telefonumun konum özelliği sürekli açık. Yani nerede olduğumu birileri biliyor. Artık araba kullanırken mutlaka navigasyon kullanıyorum bu da nereden nereye gittiğimi hangi yolu kullandığımı birilerine söylüyorum.
Görüntü ve ses paylaşıyorum. Biri beni dinliyor ve bana cevap veriyor. Yani biri 24 saat ortamı dinliyor. Tamam her konuşulanı kayıt edemez. Böyle bir saklama alanı bulunmaz ama bazı pilot kelimeler tespit edilerek dinleme yapılabilir. Yani akıllı cihazınız varsa mutlaka birileri sizi izliyor. İşte benim için önemli olan beni izleyen ya da izleyenlerin açık kimliği. Özellikle son zamanlarda 2 kişi arasında geçmesi gereken çok mahrem konular bile tehdit unsuru olarak elden ele gezebiliyorsa bu bizi izleyenlerin çok da iyi niyetli olduğundan söz etmemiz çok da mümkün değil.
Şimdi ne yapalım yani akıllı cihaz kullanmayalım mı dediğinizi duyar gibi oluyorum.
Yok izlenmemenin bir yolu, yok. İletişim çağında buna mani olamayız. Ama yasal düzenlemelerle bunların kötü amaçlı kullanımlarını engelleyebilir, bunların internet ortamında yayılımını kısıtlayabiliriz. Ya da bunu yapanlara ağır para cezaları ve hapis cezaları verebiliriz. Bunun yanında video montaj ve seslendirme öyle basit ve mükemmel hal aldı ki kötü niyetliler bu görüntüleri kesip biçip seslendirip yeni kasetle piyasaya sunabiliyorlar.
Ondan sonra da herkes bol keseden sallıyor. Benim elimde görüntülerin var. Tüm görüntüler de belden aşağı.
Evet bu tehditlerin çok ağır cezai sonuçları olmadığı sürece ortam izleme ve dinlemelerin zararlı sonuçlarından kurtulamayız.
GURBETÇİ OYLARI YOLDA
Haydı hayırlısı 14 Mayıs seçimleri Almanya ve Fransa'da, başladı Gurbetçiler Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için sandık başında.
Türkiye dışında en çok seçmenin bulunduğu Almanya'da 16 kentte seçmenler yerel saatle 09.00'dan itibaren Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oy kullanmaya başladı.
Oylarını kullanmak isteyenler sabahın erken saatlerinde Türkiye'nin Köln Başkonsolosluğu önünde uzun kuyruklar oluşturdu.
Seçmenler Köln Başkonsolosluğunda kurulan 12 sandıkta oylarını kullanmaya başladı.
Türkiye'nin, Almanya'da Berlin, Hamburg, Hannover, Münster, Essen, Düsseldorf, Köln, Mainz, Frankfurt, Karlsruhe, Stuttgart, Münih ve Nürnberg kentlerinde başkonsoloslukları bulunuyor.
Bu kentlerin yanı sıra, Türkiye'nin fahri konsolosluklarının bulunduğu Aachen, Bremen ve Regensburg'da da ilave sandıklar kuruldu.
Yurt dışında en çok seçmen Almanya'da...
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre, en çok seçmenin bulunduğu ülke 1 milyon 501 bin 152 ile Almanya oldu.
Almanya'yı 397 bin 86 seçmenin yaşadığı Fransa ve 286 bin 753 seçmenin kayıtlı olduğu Hollanda izledi.
FRANSA...
Fransa'nın 6 kentinde de oy verme işlemlerine başlandı.
Fransa'daki Türkler, Paris, Marsilya, Strazburg, Lyon, Nantes, Bordo kentlerindeki sandık merkezinde yerel saatle 09.00'dan itibaren oy kullanmaya başlarken bu kentlerdeki Türk seçmen, ilk turda 9 Mayıs'a kadar oy verebilecek.
Yurtdışı seçmenlerin oyları oldukça önemli bu yüzden seçmenlerin oylarını kullanmaları gerekli.
2018'de yurtdışında yaşayan Türk seçmenlerin yüzde 47,3'ü sandığa gitmişti. Bu seçimlerde bu oranın daha yüksek olması bekleniyor.
ETİKET :