Geri

Murat Kurum aralıksız deprem bölgesinde

09:13:40 | 2023-02-27
ERDAL GÜVEN
ERDAL GÜVEN     

Depremin olduğu sabahın ilk saatlerinde deprem bölgesine gelen Murat Kurum, 6 Şubat’tan bu yana aralıksız bölgede çalışıyor. Gaziantep’te bakanlığın uydu birimini oluşturan Bakan Kurum, Afet çalışmalarının yanı sıra bakanlığın rutin işlerini de buradan yürütüyor. Günde 2, bilemedin 3 saat uyku ile ayakta duran Bakan Kurum, gençliğinin verdiği enerji ile tüm gücüyle deprem yaralarını sarmaya çalışıyor. Kurum yakın çevresine “Daha uzunca bir süre deprem bölgesinden ayrılmayacağız, barınma alanlarımızda depremden etkilenen kardeşlerimizin ne ihtiyacı varsa hepsine yetişmeye

çalışıyoruz. Yaralarımızı birlikte saracağız” ifadelerini kullanıyor.
Bakan Kurum, bakanlığa bağlı kuruluşlar; Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Emlak Konut, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ve özel sektör eliyle yürütülen çalışmalarla tamamlanan ve yapımı devam eden yığma tuğla yapılar, konteyner kentler ve prefabrik evlerin bulunduğu yerlerde depremzedeler için sosyal donatı alanları da hayata geçiriliyor.
Bölgede kurulan konteyner kentlerin içerisinde gıda, sosyal market ve giyim, erkek ve kadın
kuaförü, okul, anaokulu, oyun parkı, basketbol sahası ve mescitler yer alıyor.
Depremzedelerin yaşadıkları travmayı atlatabilmeleri için psikososyal merkezler kurulmuş durumda. Depremden etkilenen bölgelerde kalıcı konutların inşa edilmesi için çalışmalar hızla devam
ederken bir yandan da geçici barınma alanlarında yaşamaya başlayan depremzede
vatandaşlar için sosyal ve genel ihtiyaçlara yönelik hizmetler de bir bir hayata geçiriliyor. Felaket sonrası normalleşme çalışmalarına da hız verilmiş durumda, konteyner kentlerde anaokulları, ilkokullar ve ortaokullar kuruldu. Yine bu alanlarda çocuklar için bilim çadırları kuruldu. Bu çadırlarda 6-14 yaş arasında çocuklarla birlikte de matematik, teknoloji, uzay ve havacılık, doğa etkinlikleri yapılıyor.
Yani Kurum, sadece bölgede bina yapmıyor. Hayatın normale dönmesi, travmanın kolay atlatılması için sosyal çalışmalara da ağırlık veriyor…

AK PARTİ SEÇİME HAZIR…

Devlet depremin yaralarını tüm hızıyla sararken günlük yaşam da devam ediyor. Deprem öncesi ülke gündeminde ilk sırada yer alan seçimler yeniden yavaş yavaş gündemin üst sıralarına doğru yükseliyor. Altılı masa sürekli Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın depremi bahane edip seçimden kaçacağı yalanını yaymaya çalışırken, AK Parti seçimlerin zamanında yapılabilmesi için tüm çalışmaları tamamladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 28 Şubat Çarşamba günü yapılacak olan grup toplantısında seçim tarihini 14 Mayıs olarak açıklayacak. Zaten Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs’ta olacağını deprem öncesinde açıklamıştı. Şimdi de deprem sonrası seçim tarihinin değişmeyeceğini, kararlaştırılan tarihte yapılması için çalışmalara başlanacağını açıklayacak.
Seçimler için AK Parti’de de çalışmalar hız kazandı. Genel Başkan Vekili Numan kurtulmuş liderliğinde seçim ekibi oluşturuldu. Ekipte genel başkan yardımcıları Erkan Kandemir, Ali İhsan Yavuz, Mehmet Özhaseki ile sözcü Ömer Çelik de olacak. Ekip öncelikle milletvekili listelerini oluşturacak. Partiye yakın kaynaklara göre öncelikle 3 dönem kuralına takılan milletvekillerinin durumu tartışılacak. Ardından da yeni liste oluşturulacak. Ancak yeni listede önemli ölçüde değişiklik olacağı, genç isimlere yer verileceği de söyleniyor.
Yani neymiş, şimdi sıra altılı masadaymış. Koyunlarında sakladıkları cumhurbaşkanı adaylarını açıklama zamanı geldi de geçiyor bile. Eğer seçimler 14 Mayıs’ta olacaksa seçim ilanı 60 gün önce olmalı. Bu hesaba göre Cumhurbaşkanı Erdoğan 10 Mart 2023 tarihinde yayınlayacağı bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle süreci başlatacak. Seçim kararının resmi gazetede yayınlanmasının ardından 60 gün çalışmaya başlar. Ve 60. günü takip eden ilk pazar günü cumhurbaşkanı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi birlikte yapılır. Yani 6’lı masa en geç 11 Mart’ta adayını resmen açıklamak zorunda.

SINIRDAKİ AY…

Deprem Hatay’ı neredeyse yok etti. 6 Şubat’a kadar Hatay’ı görmeyen hakikaten çok şey kaybetmiş demektir. Hatay hızla yeniden inşa ediliyor. Cumhuriyet tarihinde çok önemli bir yeri olan Hatay’ın isminin “HAT AY” yani sınırdaki hilal olduğunu ve bu ismin Gazi Mustafa Kemal tarafından verildiğini biliyor muydunuz? Medeniyetler şehri Hatay, 4000 yıllık geçmişiyle, dünyada kurulan ilk şehir olma unvanına sahiptir. Hatay, tarih boyunca 7 kez yıkılıp yeniden imar edilmiştir. Çok kısa süre içinde İnşallah yeniden imar edilecektir. Depremde hasar görmeyen Antakya Mozaik Müzesi, Mozaikleri bakımından Dünyada ikinci sırada yer almaktadır.
Fetihler dışında Müslümanlık Anadolu’ya ilk olarak buradan girmiştir. "Habib-i Neccar Camii, Anadolu'da yapılan ilk camidir." Hatay, biz Türk ve Müslümanlar için önemli olduğu kadar, Hristiyanlar için de oldukça büyük önem arz etmektedir. Hristiyanlara “Hristiyan” ismi ilk burada verilmiştir. Dünyadaki ilk kilise olan St. Pierre Kilisesi, Hristiyanlığın yayıldığı ilk mağara kilise buradadır. Dünyanın bilinen en uzun surları 26 km ile Antakya Kalesi’ndedir. Dünyanın en büyük ticaret yolları buradan başlamış ve bitmiştir. Dünyada ilk olimpiyatlar burada yapılmıştır. Roma döneminde yapılan olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmıştır.
Tüm bu tarihi özelliklerinin yanı sıra Hatay, bulunduğu coğrafi ve kültürel konum nedeniyle Türkiye için de tarih boyunca önemini korumaktadır. Rahmetli Atatürk de Hatay’a özel önem vermiş ve ölmeden önce hasta yatağından kalkıp son seyahatini Hatay’a yapmıştı. Hatay, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde devlet olma özelliğini kazanmış tek vilayettir.

 


ETİKET :  


Tüm ERDAL GÜVEN Yazıları

Siyasetler üstü…

Yeniden milli mücadele…

Kuvâ-yi Milliye ruhu yeniden

Milli irade tecelli oldu

Son tango

Güneş Motel gururla sunar

Özdağ nereye koşuyor?

CHP’li olmanın dayanılmaz hafifliği

İmamoğlu top çeviriyor

Referandum yalanı

Yaparsa reis yapar…

Tek suçlu seçmen!

Bakanlar için yemin formülü

Ülkücü hareket engellenemez

Şehit anneleri

İnce ince kumpas

Üst akıl belli oldu

Cumhurbaşkanı yardımcısı adayı

Taş atanın suçu yok mu?

Provokatörler sahnede!

Ekonomiyi kim yönetecek?

Bu nasıl ittifak?

Türkçülük üzerine…

Depremi unutmayalım…

Çakarlı araç terörü

Mahalle baskısı

Biri bizi gözetliyor…

Yerli malı Türk’ün malı

Seçim anketleri el yakıyor

Bu nasıl bir trafik!

“Ben Aleviyim” demek

Ben Aleviyim ne demek?

Araba sevdası

Seçimlere meraklı Japon

64 milyon seçmen oy kullanacak

Adı Mahsune

EKMEDEN BİÇME MUHARREM İNCE

Milli silah sanayi şahlanışı

Adaylar değil listeler yarışacak

Racon kesmek

15 Mayıs sabahı

ABD Başkanı Donald Trump’ın uçkur davası

Sınıf başkanı seçmiyoruz

Cumhurbaşkanı adayı IBAN paylaşırsa…

Ah CHP… Vah CHP…

Kıbrıs Türk’ün ana vatanıdır

Büyük Britanya’da neler oluyor?

Netenyahu neden ‘pes’ dedi?

İsrail’de ne oluyor?

Dezenformasyon

Meral Hanım ne yapacak?

Hoş geldin ya Ramazan!

Cem Uzan tarih mi oldu?

Asker sahaya inmedi!

Bor bor olalı böyle tesis görmedi

Şiddete hayır…

Deprem bölgesinde bakan olmak…

Deprem yaraları sarılırken

Yıllanmış yasaklar

Gazetecilik zor zanaat vesselam

Kentsel dönüşüm şart

Deprem yaralarını sarmaya çalışırken…

Aday adayı adayları

KİM KİMİ ADAY GÖSTERİYOR?

ADAYI BEKLERKEN…

KENTSEL DÖNÜŞÜME KARŞI ÇIKMAK CİNAYETTİR

Seçim tarihinde değişiklik yok

PÜRÜZ ÇÖZME TOPLANTISI

KIZILAY SATTI AHBAP ALDI

Murat Kurum aralıksız deprem bölgesinde

Türk siyasetinde üslup problemi

Fenomenden gazeteci olmaz

Hepimiz yer bilimciyiz…

Deprem sonrası

Eşref Bitlis'in ardından

Depremde gazetecilik...

Atatürk ve bozkurt

Biri bizi gözetliyor!

Neredesin, nerede?

Provokatörler sahnede

Devlet Millet el ele

Milli Birlik Zamanı

Asrın felaketi

Geçmiş Olsun Türkiye!

Kısa tanıtım (teaser)

Psikolojik harp

Hani nerede aday?

YENİDEN MERHABA