Geri

İsrail’de ne oluyor?

00:33:31 | 2023-03-28
ERDAL GÜVEN
ERDAL GÜVEN     

İsrail bugüne kadar Orta Doğu’da yaşanan tüm krizlerin tetikleyicisi olarak sahnedeydi ancak şimdilerde kendisi tarihinin en karmaşık kriziyle karşı karşıya…

İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu’nun, tartışmalı yargı düzenlemesinin durdurulması çağrısında bulunan Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı görevden alması üzerine yüz binlerce İsrailli sokaklara döküldü.

Gelin şimdi biraz işin derinliklerine doğru inelim. Orta Doğu siyasetini kontrol ettiği söylenen İsrail’de hükumet kontrolü kaybetti. Aslında bugünlerin gelişi çok önceden belliydi. Ülkede son 4 yıldır siyasi istikrar sağlanamadı. Halk 5 kez seçime gitti. Ama sandık sonuçları hiç bir lideri tek başına iktidara getirmedi. Kurulan koalisyon hükumetleri uzun süreli olmadı. Bu da sonuçta kriz ortamına zemin sağladı.

Uzun süredir iktidardan uzak olan eski başbakan Netanyahu, 12 yıllık aradan sonra iktidara gelebilmek uğruna radikal sağ partilerle beraber hükumet kurunca kriz çanları da çalmaya başladı. Netanyahu biraz da koalisyon ortaklarının gönlünü hoş edebilmek için yargı reformu kisvesi altında mahkemelerin yetkilerini kısıtlayınca olanlar oldu. Halk bu reformun yargı bağımsızlığına, bunun da demokrasiye zarar vereceğini söyleyerek sokaklara döküldü.

Polisin göstericilere karşı orantısız güç gösterisi kullanması protestoların şiddetini de arttırdı.

İsrail Meclisi’ndeki Ortak Liste Partisi'nden Arap Milletvekili Ahmed Tibi, hükumetin yargı reformuna karşı düzenlenen kitlesel protestoları; Arap dünyasında 2010 yılında başlayan ve "Arap Baharı" olarak adlandırması ve Arap baharı sürecinde sıkça kullanılan ‘halk rejimin düşmesini istiyor” sloganını kullanması protestolara ayrı bir anlam yükledi.

Sokağın hareketini dikkate almadan hükumetin yasayı Meclis’ten geçirmesi ise bardağı taşıran son damla oldu. Bu sefer protestocular da eylemlerinin şiddetini artırmaya başladı. Kentlerin önemli noktalarında yolları trafiğe kapattılar. Bu Knesset’ten geçmesiyle muhalifler bir kez daha sokaklara dökülerek kritik yolları kapattı.
Şimdi gelelim en önemli konuya, eğer Netanyahu hükumeti geri adım atmaz ise eylemler daha da şiddetlenip, göstericilerin eylemlerini Arap Baharı’na dönüştürme riskleri var.

Kendi düşen ağlamaz. Sırf iktidara gelebilmek için ultra milliyetçi Yahudi partiyle koalisyon hükumeti kuran Netanyahu, aldığı radikal kararların ceremesini çekiyor. Netanyahu bu krizi aşabilir mi bilinmez ama Ortadoğu’da kartların yeniden karıldığı bir gerçek…

 

TUTUN VERDİĞİNİZ SÖZÜ…


Nedir bu arkadaş, anlamıyorum! Ekrana bağlanıp telefonda bol keseden atmak kolay. Asıl olan verdiğin sözü tutabilmek. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli yaşanan asrın felaketinin hemen ardından düzenlenen, “Tek Yürek” yardım kampanyasında tüm TV’lerin ortak yayınında ekranlardan AFAD’a yardım sözü verenlerin taahhüt ettiği bağışın 41 Milyar liralık kısmı hala ödenmemiş. Bre vicdansızlar, insanlar canıyla malıyla uğraşırken televizyonlara çıkıp da bağış sözü verdikten sonra sözünü yerine getirmemek hangi kitaba sığar. Biz gazeteciler toplumun vicdanıyız ve bu tür durumlarda vicdanın sesini kitlelere duyurmakla mükellefiz. Aslında biz de bu paraların henüz yatırılmadığını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan öğrendik… Oktay bir açıklama yaparak, Türkiye ‘Tek Yürek’ canlı yayın gecesinde taahhüt edilen 115 milyar 146 milyon 528 bin liranın, 74 milyar 118 milyon 164 bin lirasının yatırıldığını söyledi.  Yani 41 milyar liranın yatırılmadığını söyledi ama kibarlığından doğrudan yatırılmayan 41 milyar liralık kısmı değil de yatırılan 74 milyar lirayı söyleyerek, “siz anlayın artık” demeye getirdi. Ama anlayan kim ekranda şov yapıp deprem bağış paralarını yollamayanlar utanıp da bir açıklama dahi yapmıyorlar.

Ben Fuat Oktay’ın yerinde olsam bu yardım paralarını yatırmamakta ısrar eden bu kişi ve kurumları isim isim açıklarım. Bu vaat ettiği yardım paralarını yatırmayanları ifşa etmediği sürece sözlerini tutup vaatlerini yerine getirenler de zan altında kalıyor.

Arkadaş siz de kamuyu zor durumda bırakmadan, fazla da rezil olmadan vaat ettiğiniz yardım paralarını yatırın…

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Bethowen’in o birbirinden değerli eserlerini bestelemeden kafasını soğuk suyun altına soktuğunu biliyor muydunuz? Gerçi ben de son 20 yıldır hep soğuk suyla yıkıyorum ama bırakın beste yapmayı ıslıkla tempo bile tutamıyorum.


ETİKET :  


Tüm ERDAL GÜVEN Yazıları

Siyasetler üstü…

Yeniden milli mücadele…

Kuvâ-yi Milliye ruhu yeniden

Milli irade tecelli oldu

Son tango

Güneş Motel gururla sunar

Özdağ nereye koşuyor?

CHP’li olmanın dayanılmaz hafifliği

İmamoğlu top çeviriyor

Referandum yalanı

Yaparsa reis yapar…

Tek suçlu seçmen!

Bakanlar için yemin formülü

Ülkücü hareket engellenemez

Şehit anneleri

İnce ince kumpas

Üst akıl belli oldu

Cumhurbaşkanı yardımcısı adayı

Taş atanın suçu yok mu?

Provokatörler sahnede!

Ekonomiyi kim yönetecek?

Bu nasıl ittifak?

Türkçülük üzerine…

Depremi unutmayalım…

Çakarlı araç terörü

Mahalle baskısı

Biri bizi gözetliyor…

Yerli malı Türk’ün malı

Seçim anketleri el yakıyor

Bu nasıl bir trafik!

“Ben Aleviyim” demek

Ben Aleviyim ne demek?

Araba sevdası

Seçimlere meraklı Japon

64 milyon seçmen oy kullanacak

Adı Mahsune

EKMEDEN BİÇME MUHARREM İNCE

Milli silah sanayi şahlanışı

Adaylar değil listeler yarışacak

Racon kesmek

15 Mayıs sabahı

ABD Başkanı Donald Trump’ın uçkur davası

Sınıf başkanı seçmiyoruz

Cumhurbaşkanı adayı IBAN paylaşırsa…

Ah CHP… Vah CHP…

Kıbrıs Türk’ün ana vatanıdır

Büyük Britanya’da neler oluyor?

Netenyahu neden ‘pes’ dedi?

İsrail’de ne oluyor?

Dezenformasyon

Meral Hanım ne yapacak?

Hoş geldin ya Ramazan!

Cem Uzan tarih mi oldu?

Asker sahaya inmedi!

Bor bor olalı böyle tesis görmedi

Şiddete hayır…

Deprem bölgesinde bakan olmak…

Deprem yaraları sarılırken

Yıllanmış yasaklar

Gazetecilik zor zanaat vesselam

Kentsel dönüşüm şart

Deprem yaralarını sarmaya çalışırken…

Aday adayı adayları

KİM KİMİ ADAY GÖSTERİYOR?

ADAYI BEKLERKEN…

KENTSEL DÖNÜŞÜME KARŞI ÇIKMAK CİNAYETTİR

Seçim tarihinde değişiklik yok

PÜRÜZ ÇÖZME TOPLANTISI

KIZILAY SATTI AHBAP ALDI

Murat Kurum aralıksız deprem bölgesinde

Türk siyasetinde üslup problemi

Fenomenden gazeteci olmaz

Hepimiz yer bilimciyiz…

Deprem sonrası

Eşref Bitlis'in ardından

Depremde gazetecilik...

Atatürk ve bozkurt

Biri bizi gözetliyor!

Neredesin, nerede?

Provokatörler sahnede

Devlet Millet el ele

Milli Birlik Zamanı

Asrın felaketi

Geçmiş Olsun Türkiye!

Kısa tanıtım (teaser)

Psikolojik harp

Hani nerede aday?

YENİDEN MERHABA