Geri

Türk siyasetinde üslup problemi

10:29:05 | 2023-02-24
ERDAL GÜVEN
ERDAL GÜVEN     

Yıllar yıllar önce bir sohbet anında Türk siyaset hayatının duayeni toplum mühendisi sevgili ağabeyim Yavuz Arslanargun, “Siyasetçi halka inmez, ancak halka çıkar. Halk siyasetçinin efendisidir” demişti.

Türkiye’nin ilk öğrenci hareketi de sayılan Yeniden Milli Mücadele Grubu’nun kurucu liderlerinden olan Rahmetli Yavuz Arslanargun, ahir ömrünü adam yetiştirmeye adamıştı. Rahle-i tedrisatından kimler kimler geçmedi ki, buraya yazmaya kalksam sayfalara sığmaz. Türk siyasetinde muhafazakâr sağ cenahta siyaset yapanların kahir ekseriyeti mutlaka sohbetlerine katılmıştır. Öyle sohbet dediysem de içi boş geyik muhabbetleri, sohbetler gelmesin aklınıza. Geçmişten kazanılan tecrübelerle günümüzü yorumlardı. Onun sahip olduğu bilgi hazinesinin onda birine sahip olmayı hayal bile edemiyorum. Okuduğu kitaplarda altını çizdiği satırları okumak bile insanı başka bir noktaya taşıyordu.
Yavuz Arslanargun’un ömrünün son yirmi yılında onunla beraber olma, onun kardeşi olma şerefine nail oldum. 1999 yılında Sepetçiler Kasrı’nda Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir toplantıda tanıştık. Sonra da hiç yalnız bırakmadık birbirimizi… O bana “abi”lik yaptı. Ben de ona kardeşlik yapmaya çalıştım. Onu tanıdığımda Japonya’dan yeni gelmiş, Türkiye’ye alışmaya çalışıyordum. Bana ışık oldu. Onunla beraber siyaseti yeniden öğrendim.
İlk tanıştığımız gün bana “Oğlum siyaseti öğrenmek istiyorsan Şevket Süreyya Aydemir’in Menderes’in Dramı kitabını oku demişti. Sonra da kendi kitaplığında bulunan, okuyup bazı cümlelerin altın çizdiği kitabını bana hediye etmişti.

..Ve o gün bana ilk dersini verdi. Menderes’in Dramı’nı okumayan bir kişinin ülke yönetimine talip olmaması gerektiğini söylemişti. Hem de çok güzel bir anıyla. Müsaadenizle defalarca dinlediğim, en ufak ayrıntısına kadar hafızama kazıdığım bu hikayeyi onun ağzından anlatmak istiyorum.

“1983 yılının başlarında Sirkeci’de küçük nakliye yazıhanesinde kitap okuyarak akşam olmasını beklerken kapı usulca açılıp içeri Turgut Özal girdi. Turgut Bey’i değerli ağabeyim ve avukatım Mehmet Altınsoy aracılığı ile tanımıştım. Ama küçük büroma gelebileceği aklımın ucundan bile geçmezdi. Turgut Özal içeri girince ayağa kalkmak için hareket ettim ama oturduğum küçük sekiden kalkamadım. Eliyle oturmamı işaret ettikten sonra kendisi de kamyon şoförlerinin oturması için yazıhaneye koyduğum küçük sekilerden birine oturdu. Kısa bir sohbetten sonra konuya girdi. Siyasete hazırlanıyordu. Anavatan Partisi’ni yeni kurmuştu. Benden de Anadolu yapılanmasında etkin rol almamı istiyordu. “Evet” cevabı verecektim tabi ki ama sordum “Turgut abi siz Şevket Süreyya Aydemir’in Menderes’in Dramı kitabını okudunuz mu? Hayır, cevabını beklemeden masamda duran kitabı ona hediye ettim. Ve kendisiyle 12 Eylül sonrası Türkiye’nin demokratikleşme hareketine katılacağımı belirttim. Anavatan Partisi’ni beraber kurduk. Mücadele Birliği’nden bir çok arkadaşımı ANAP listelerinden milletvekili ve belediye başkanı, devlette bürokrat yaptım. Özal dönemi siyasetine yön vermeye çalıştım. Yıllar sonra Turgut abi Cumhurbaşkanlığı’nın son döneminde beni köşke çağırdı ve ‘Yavuz ben tekrar siyasete dönmek istiyorum, bak senin verdiğin kitabı da okudum hala yanımda. Ne diyorsun, yeniden kadrolaşır mıyız?’ diye sordu. Ben bu sefer babamdan aldığım devlet terbiyesi gereği Turgut abi yerine “sayın Cumhurbaşkanım” diyerek, “Sizinle yeniden siyaset yapmak isterim” dedim ama ömrü yeniden siyasete dönmeye müsaade etmedi.”


Evet, bugün yazıya girişi biraz uzattım ama Yavuz Arslanargun’dan bahsetmeden bu yazının bir anlamı olmayacaktı. Şimdiki siyasiler Yavuz abiden ders almadıkları için siyasette üslubu tutturamıyorlar. Özellikle de muhalefet partilerinin liderleri bazen muhalefetin dozunu kaçırıyorlar. Altılı masada muhalefet yapan parti liderlerinden Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve Gültekin Uysal bizzat Yavuz abinin rahleyi tedrisinden geçmiş siyasetçiler. Meral Akşener’in de Yavuz abiye çok önem verdiğini bilirim. Sık sık görüştüğünü fikir aldığını bilirim. Şimdi buradan bu 3 lidere sormak isterim. Menderes’in Dramı kitabını okudular mı? Yavuz abinin onlara da hediye ettiğinden adım gibi eminim. Yok eğer okumadılarsa, ben onun yerine onlara birer tane hediye etmek isterim.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
Diyarbakır’da enkaz kaldırma çalışmaları binada bulunan evcil hayvanların kurtarılabilmesi için ertelenmiş. Evcil hayvanlar konusunda bu kadar duyarlı olan yetkililere ne kadar teşekkür etsek azdır. Var olun...


ETİKET :  


Tüm ERDAL GÜVEN Yazıları

Siyasetler üstü…

Yeniden milli mücadele…

Kuvâ-yi Milliye ruhu yeniden

Milli irade tecelli oldu

Son tango

Güneş Motel gururla sunar

Özdağ nereye koşuyor?

CHP’li olmanın dayanılmaz hafifliği

İmamoğlu top çeviriyor

Referandum yalanı

Yaparsa reis yapar…

Tek suçlu seçmen!

Bakanlar için yemin formülü

Ülkücü hareket engellenemez

Şehit anneleri

İnce ince kumpas

Üst akıl belli oldu

Cumhurbaşkanı yardımcısı adayı

Taş atanın suçu yok mu?

Provokatörler sahnede!

Ekonomiyi kim yönetecek?

Bu nasıl ittifak?

Türkçülük üzerine…

Depremi unutmayalım…

Çakarlı araç terörü

Mahalle baskısı

Biri bizi gözetliyor…

Yerli malı Türk’ün malı

Seçim anketleri el yakıyor

Bu nasıl bir trafik!

“Ben Aleviyim” demek

Ben Aleviyim ne demek?

Araba sevdası

Seçimlere meraklı Japon

64 milyon seçmen oy kullanacak

Adı Mahsune

EKMEDEN BİÇME MUHARREM İNCE

Milli silah sanayi şahlanışı

Adaylar değil listeler yarışacak

Racon kesmek

15 Mayıs sabahı

ABD Başkanı Donald Trump’ın uçkur davası

Sınıf başkanı seçmiyoruz

Cumhurbaşkanı adayı IBAN paylaşırsa…

Ah CHP… Vah CHP…

Kıbrıs Türk’ün ana vatanıdır

Büyük Britanya’da neler oluyor?

Netenyahu neden ‘pes’ dedi?

İsrail’de ne oluyor?

Dezenformasyon

Meral Hanım ne yapacak?

Hoş geldin ya Ramazan!

Cem Uzan tarih mi oldu?

Asker sahaya inmedi!

Bor bor olalı böyle tesis görmedi

Şiddete hayır…

Deprem bölgesinde bakan olmak…

Deprem yaraları sarılırken

Yıllanmış yasaklar

Gazetecilik zor zanaat vesselam

Kentsel dönüşüm şart

Deprem yaralarını sarmaya çalışırken…

Aday adayı adayları

KİM KİMİ ADAY GÖSTERİYOR?

ADAYI BEKLERKEN…

KENTSEL DÖNÜŞÜME KARŞI ÇIKMAK CİNAYETTİR

Seçim tarihinde değişiklik yok

PÜRÜZ ÇÖZME TOPLANTISI

KIZILAY SATTI AHBAP ALDI

Murat Kurum aralıksız deprem bölgesinde

Türk siyasetinde üslup problemi

Fenomenden gazeteci olmaz

Hepimiz yer bilimciyiz…

Deprem sonrası

Eşref Bitlis'in ardından

Depremde gazetecilik...

Atatürk ve bozkurt

Biri bizi gözetliyor!

Neredesin, nerede?

Provokatörler sahnede

Devlet Millet el ele

Milli Birlik Zamanı

Asrın felaketi

Geçmiş Olsun Türkiye!

Kısa tanıtım (teaser)

Psikolojik harp

Hani nerede aday?

YENİDEN MERHABA