Geri

Devlet Millet el ele

09:17:15 | 2023-02-10
ERDAL GÜVEN
ERDAL GÜVEN     

Milli birlik ve beraberlik gerektiren bugünlerde devlet milletiyle el ele verip bu sıkıntıları da atlatacaktır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 gündür deprem bölgesinde ve her gittiği ilde “Devlet millet omuz omuza vererek inşallah afetin yol açtığı yıkıntıları kaldıracağız, vatandaşımızı sahipsiz bırakmayacağız" diyor.

Depremin yaşandığı andan itibaren devlet tüm gücüyle olay yerinde oldu. Afetin büyüklüğü ve doğa koşulları gereği yaşanan aksaklıkların dışında devlet, ilk günden beri organize bir şekilde yaraları sarmaya çalışıyor.

Afet dünyada bugüne kadar yaşananlar içinde en büyükler sıralamasında en üst sıralarda... Bu nedenledir ki bu tür afetlerde depremzede devlet büyüklerini yanında görmek ister. Bu işler öyle önceden olduğu gibi Ankara’dan koordine edilemez. Bu nedenle de Cumhurbaşkanı her gün 3 il olmak üzere 3 günde 10 ili dolaşarak çalışmaları yerinde denetleyecek ve milletiyle kucaklaşacak. Türkiye olarak şüphesiz işimiz kolay değil. Yaklaşık 13.5 milyon insanımızın yaşadığı 500 kilometre çapında bir alanda ekili olan bu depremin yol açtığı yıkımın büyüklüğü ve yaygınlığına bir de olumsuz hava şartlarını eklersek, afetin yaralarını sarmak öyle her ülkenin altından kalkabileceği bir iş değil. Ancak ilk günden beri Cumhurbaşkanımız liderliğinde bölgede bulunan bakanlarımız ve tüm gönüllü vatandaşlarımız ile bu zorlu günlerin de üzerinden geleceğiz.

OLAĞANÜSTÜ HAL…

Yaşanan büyük felaket sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 10 ilde Olağanüstü Hal ilan edildiğini açıkladı. Kahramanmaraş’ta yaşanan şiddetli depremler sonrasında bölgede OHAL ilan edilmesi kararı alındı. Uzun zamandır duymadığımız OHAL, yeniden gündemimize girdi. Peki, OHAL ilan edilmesi ne demek? Hayatımızda OHAL ile neler değişecek?

‘Olağanüstü Hal’ adından da anlaşılacağı gibi ülkenin içinde bulunduğu durumun gerekliliklerine göre olağanüstü bir yönetim düzeninin uygulamasının şart olduğu; afet, salgın hastalık, terör, toplumsal kalkışma, ekonomik buhran gibi kamu düzenini ve toplum hayatını tehlikeye sokan durumlarda uygulanan, yaygın şiddet vakaları gibi durumlarda başvurulan uygulamadır.

Ancak her uygulanan OHAL kararı birbirinin aynı olmak zorunda değil. 2935 sayılı OHAL kanunu, her olağanüstü durum için farklılıklar gösterebiliyor. Örneğin büyük afet sonrası ilan edilen bu afet tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinde ilan edilen tür OHAL’dir. Anayasanın 119. maddesine dayanarak Cumhurbaşkanı tarafından ilan edilen OHAL, Meclis oylamasından sonra Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra yürürlüğe giriyor. Çok büyük bir aksilik olmadığı sürece siz bu yazıyı okurken, Meclis oylaması bitmiş ve OHAL resmi Gazete’nin bugünkü nüshasında yayınlanarak yürürlüğe girmiş olacak… OHAL 3 ay olarak ilan edildi. Cumhurbaşkanının gerekli görmesi durumunda 6 aya kadar uzatılabilecek.

Bu OHAL uygulaması, Anayasa’nın 91. maddesi ile kısıtlanan konular da dahil olmak üzere Cumhurbaşkanına kararname çıkartma yetkisini arttırıyor. OHAL sürecinde tüm koordinasyon Cumhurbaşkanında ve onun atayacağı temsilcide. Bu olağanüstü hal valisi olabileceği gibi, özel yetkilendirilmiş bakan düzeyinde bir koordinatör de olabilir. OHAL bölgesinin acil ihtiyaçları için tüm kamu ve özel sektör imkanları kullanma yetkisi tek elde toplanacak. OHAL süresince bu taleplerin yerine getirilmesi yükümlülüğü olacak. Onun dışında yiyecek, giyecek, araç gereç, tıbbi malzemeler, zaruri maddeler bölge sınırları içerisinde sağlanamadığı zaman yakın bölgelerden yükümlülük yoluyla sağlanacak. Bunun yanında insan gücünün sevk ve idaresi de OHAL yönetiminde olacak; 18-60 yaşları arasındaki bütün vatandaşlar kendilerinden istenilecek tüm işleri yapmak zorundalar. OHAL yönetimi sahip olduğu yasal yetkilerle bölgenin giriş çıkışını kapatabilir. Belirli yerleşim bölgelerini boşaltıp yer değiştirebilir. Tüm eğlence yerlerine yeni düzenlemeler getirebilir. Eğitim öğretim konularında münferit kararlar alabilir. Bölgede ihtiyaç duyduğu tüm araç gerece geçici süre ile el koyabilir. Bölgede tehlikeli tüm binaların yıkım kararı da yine OHAL yönetimi tarafından verilir

Tabii tüm bunların yanı sıra afet yönetimi konusunda her türlü düzenleme de yine OHAL yönetiminde olacaktır. Yani Bölgenin en kısa sürede hayata yeniden kazandırılması için tüm imkanların tek elde toplanılması anlamına geliyor, OHAL. Yani bazı münafıkların dediği gibi değil…

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Artık işi ciddiye alın ve evinize ya da varsa arabanıza bir deprem çantası hazırlayın. Her yerde envai çeşit deprem çantası içeriği haberi var. Bunları tekrarlamayacağım. Bizimkiler seyahat bavulu gibi deprem çantası hazırlıyorlar. Özetle çantada bulunması elzem şeyler yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.) bulunması, kişileri dinç ve ayakta tutmak için gereklidir. İlaç su ve yara bere için dezenfektan ve tabii ki düdük. Gerisi imkanınıza kalmış.


ETİKET :   liderliderbursabursason dakikagündemhaber


Tüm ERDAL GÜVEN Yazıları

Siyasetler üstü…

Yeniden milli mücadele…

Kuvâ-yi Milliye ruhu yeniden

Milli irade tecelli oldu

Son tango

Güneş Motel gururla sunar

Özdağ nereye koşuyor?

CHP’li olmanın dayanılmaz hafifliği

İmamoğlu top çeviriyor

Referandum yalanı

Yaparsa reis yapar…

Tek suçlu seçmen!

Bakanlar için yemin formülü

Ülkücü hareket engellenemez

Şehit anneleri

İnce ince kumpas

Üst akıl belli oldu

Cumhurbaşkanı yardımcısı adayı

Taş atanın suçu yok mu?

Provokatörler sahnede!

Ekonomiyi kim yönetecek?

Bu nasıl ittifak?

Türkçülük üzerine…

Depremi unutmayalım…

Çakarlı araç terörü

Mahalle baskısı

Biri bizi gözetliyor…

Yerli malı Türk’ün malı

Seçim anketleri el yakıyor

Bu nasıl bir trafik!

“Ben Aleviyim” demek

Ben Aleviyim ne demek?

Araba sevdası

Seçimlere meraklı Japon

64 milyon seçmen oy kullanacak

Adı Mahsune

EKMEDEN BİÇME MUHARREM İNCE

Milli silah sanayi şahlanışı

Adaylar değil listeler yarışacak

Racon kesmek

15 Mayıs sabahı

ABD Başkanı Donald Trump’ın uçkur davası

Sınıf başkanı seçmiyoruz

Cumhurbaşkanı adayı IBAN paylaşırsa…

Ah CHP… Vah CHP…

Kıbrıs Türk’ün ana vatanıdır

Büyük Britanya’da neler oluyor?

Netenyahu neden ‘pes’ dedi?

İsrail’de ne oluyor?

Dezenformasyon

Meral Hanım ne yapacak?

Hoş geldin ya Ramazan!

Cem Uzan tarih mi oldu?

Asker sahaya inmedi!

Bor bor olalı böyle tesis görmedi

Şiddete hayır…

Deprem bölgesinde bakan olmak…

Deprem yaraları sarılırken

Yıllanmış yasaklar

Gazetecilik zor zanaat vesselam

Kentsel dönüşüm şart

Deprem yaralarını sarmaya çalışırken…

Aday adayı adayları

KİM KİMİ ADAY GÖSTERİYOR?

ADAYI BEKLERKEN…

KENTSEL DÖNÜŞÜME KARŞI ÇIKMAK CİNAYETTİR

Seçim tarihinde değişiklik yok

PÜRÜZ ÇÖZME TOPLANTISI

KIZILAY SATTI AHBAP ALDI

Murat Kurum aralıksız deprem bölgesinde

Türk siyasetinde üslup problemi

Fenomenden gazeteci olmaz

Hepimiz yer bilimciyiz…

Deprem sonrası

Eşref Bitlis'in ardından

Depremde gazetecilik...

Atatürk ve bozkurt

Biri bizi gözetliyor!

Neredesin, nerede?

Provokatörler sahnede

Devlet Millet el ele

Milli Birlik Zamanı

Asrın felaketi

Geçmiş Olsun Türkiye!

Kısa tanıtım (teaser)

Psikolojik harp

Hani nerede aday?

YENİDEN MERHABA