Geri

Geçmiş Olsun Türkiye!

09:50:02 | 2023-02-07
ERDAL GÜVEN
ERDAL GÜVEN     

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,4 şiddetindeki deprem bölgede 10 ili etkiledi.

Deprem gerçeği bir kez daha acı yüzünü gösterdi.

Devletimiz tüm imkanıyla depremzedelere yardım ediyor.

AFAD koordinasyonunda arama kurtarma çalışmaları ivedilikle başlatıldı. Ne yalan söyleyeyim 1992 Erzincan Depremi, 1995 Osaka (Japonya), 1999 Yalova ve Düzce depremlerini gazeteci olarak yakından takip ettim. Deprem ülkesi Japonya’da uzun süre gazetecilik yaptım. Bu nedenle deprem benim özel ilgi alanım. Bu konuda çok fazla makale ve kitap okudum.

Depremle mücadele, deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası olarak 3’e ayrılır. Türkiye deprem sonrası arama kurtarma çalışmalarında çağ atlamış durumda. AFAD liderliğinde örgütlenen arama kurtarma ekipleri dünya çapından başarılara imza atıyorlar. Ancak toplumumuzda deprem bilinci henüz oturmuş değil.

Deprem öncesi yapılması gerekenleri yeterince yerine getirmiyoruz. Rant uğruna denetimden uzak kaçak yapılar inşa ediyoruz. Devlet ne kadar yasalar ve yönetmeliklerle kuralları belirlese de vatandaşlarımız küçük çıkarlar karşılığında bunları yok saydığında ortaya korkunç manzaralar çıkıyor.

Japonlardan öğrendim ‘deprem değil bilgisizlik öldürür’ diyorlar. Ve Deprem bilinçlendirme çalışmalarına aileden başlıyorlar.

Allah beterinden saklasın.

Büyük afete karşı duramayız ama hasarını azaltabiliriz.

6’LI MASA’NIN ÇARPAN ETKİSİ

Altılı masanın etrafında sandalye bulan siyasi liderlerin hepsi sandalyelerini koltuğa çevirme hayaliyle yanıp tutuşuyorlar. Hepsi kendisini darı ambarında gören tavuk gibi iktidar rüyasına kapılmışlar.

Geri en yaşlı üye sıfatıyla Temel Karamollaoğlu masa toplantılarının haricinde liderlerle tek tek görüşüp masanın önemini, birlik beraberliğin ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışsa da liderleri rüyadan bir türlü uyandıramıyor. İlk kez 12 Şubat’ta toplanan CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi bu toplantının ardından her ay bir siyasi partinin genel merkezinde toplanma kararı almıştı. Bu süreden sonra toplanan partiler kamuoyunda ‘altılı masa’ olarak adlandırılmaya başladı. Ama masanın ilk kurucusu CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’dur.

12 Şubat öncesi 6 partinin yetkili organları Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla parlamenter sistem için çalışmalar yapmaya başlamışlar, daha sonra bu liderler seviyesine yükselmişti. Ama her ne hikmetse bugün tüm masa liderleri başarıyı kendilerine yazmaya çalışıyorlar. Altılı masayı çarpan etkisi olarak kullanmaya çalışan küçük partilerin yanı sıra bir de altılı masanın çarpan etkisiyle oyunu yükselten İYİ Parti var.

İYİ Parti lideri Meral Akşener ve ekibi tüm masanın başarısını kendilerine endeks ederek buradan oy devşirmeye çalışıyorlar. Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığını istemelerinin altında yatan gerçek de işte bu. Kemal Bey aday olursa, masada varılan mutabakat gereği İYİ Parti de tüm gücüyle Kılıçdaroğlu için çalışacak, onun için oy toplayacak ama bu çaba Meral hanımın liderliğinin sorgulanmasına ve dolayısıyla İYİ Parti’nin oy kaybetmesine neden olacak. Meral hanım alfa karaktere sahip baskın özellikleri olan bir liderdir.

Siz bakmayın öyle ‘ben cumhurbaşkanı olmak istemiyorum’ dediğine. O bu sistemi istemiyor. Parlamenter sistemde icra yetkileri alınmış bir cumhurbaşkanı ile icranın başındaki bir başbakan olmak istiyor. Yoksa Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi içinde sıradan bir Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı’na razı değil. Güçsüz bir cumhurbaşkanı yönetiminde icracı cumhurbaşkanlığı yardımcılığı yapabilir. İlk başlarda Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığında etkisiz kalacağını hesap ederek, başbakan olmak istiyorum açıklaması yaparken son gelinen noktada kendisi söylemese de partide kendisine yakın isimler Kılıçdaroğlu’nu istemediklerini açık seçik beyan ediyorlar. Görünen o ki Meral Akşener kendisine uygun bir cumhurbaşkanı arayacak, bulamazsa kendisi bile aday olabilir.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

1936 yılında imzalanan Montrö Anlaşması savaş gemilerinin ve ticaret gemilerinin boğazdan geçişlerini düzenler. Ticaret Gemileri genelde serbestçe boğazlardan geçebilir. Hatta Türkiye'nin ticaret gemilerinin geçişlerini engellemek gibi bir seçeneği de yoktur. Geçişleri üzerinden herhangi bir ücret (sağlık ile ilgili küçük bir miktar hariç) talep etme imkanı mevcut değildir. Savaş gemileri de eğer Karadeniz’e kıyıları yoksa 15 gün önceden Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler de 7 gün önceden bildirim yaparak boğazlardan geçebilirler. Karadeniz’e kıyısı bulunmayan ülkelerin savaş gemilerinin Karadeniz’de kalma süreleri 21 gündür. Denizaltı ve uçak gemileri ise boğazları kullanamaz.

Yani siz bakmayın öyle Amerikan Büyükelçisi’nin savaş gemisinden poz vermesine. Tipik İngiliz taktiği; Osmanlı’nın son döneminde padişaha bir şeyler kabul ettirmek isteyen İngilizler hemen savaş gemilerini boğaza gönderirlermiş. Ama Amerikalılar İngiliz taktiğini uygularken bir şeyi unutmuşlar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye, eski Türkiye değil. 


ETİKET :   #haber #lider #bursa #liderbursa #SonDakika


Tüm ERDAL GÜVEN Yazıları

Siyasetler üstü…

Yeniden milli mücadele…

Kuvâ-yi Milliye ruhu yeniden

Milli irade tecelli oldu

Son tango

Güneş Motel gururla sunar

Özdağ nereye koşuyor?

CHP’li olmanın dayanılmaz hafifliği

İmamoğlu top çeviriyor

Referandum yalanı

Yaparsa reis yapar…

Tek suçlu seçmen!

Bakanlar için yemin formülü

Ülkücü hareket engellenemez

Şehit anneleri

İnce ince kumpas

Üst akıl belli oldu

Cumhurbaşkanı yardımcısı adayı

Taş atanın suçu yok mu?

Provokatörler sahnede!

Ekonomiyi kim yönetecek?

Bu nasıl ittifak?

Türkçülük üzerine…

Depremi unutmayalım…

Çakarlı araç terörü

Mahalle baskısı

Biri bizi gözetliyor…

Yerli malı Türk’ün malı

Seçim anketleri el yakıyor

Bu nasıl bir trafik!

“Ben Aleviyim” demek

Ben Aleviyim ne demek?

Araba sevdası

Seçimlere meraklı Japon

64 milyon seçmen oy kullanacak

Adı Mahsune

EKMEDEN BİÇME MUHARREM İNCE

Milli silah sanayi şahlanışı

Adaylar değil listeler yarışacak

Racon kesmek

15 Mayıs sabahı

ABD Başkanı Donald Trump’ın uçkur davası

Sınıf başkanı seçmiyoruz

Cumhurbaşkanı adayı IBAN paylaşırsa…

Ah CHP… Vah CHP…

Kıbrıs Türk’ün ana vatanıdır

Büyük Britanya’da neler oluyor?

Netenyahu neden ‘pes’ dedi?

İsrail’de ne oluyor?

Dezenformasyon

Meral Hanım ne yapacak?

Hoş geldin ya Ramazan!

Cem Uzan tarih mi oldu?

Asker sahaya inmedi!

Bor bor olalı böyle tesis görmedi

Şiddete hayır…

Deprem bölgesinde bakan olmak…

Deprem yaraları sarılırken

Yıllanmış yasaklar

Gazetecilik zor zanaat vesselam

Kentsel dönüşüm şart

Deprem yaralarını sarmaya çalışırken…

Aday adayı adayları

KİM KİMİ ADAY GÖSTERİYOR?

ADAYI BEKLERKEN…

KENTSEL DÖNÜŞÜME KARŞI ÇIKMAK CİNAYETTİR

Seçim tarihinde değişiklik yok

PÜRÜZ ÇÖZME TOPLANTISI

KIZILAY SATTI AHBAP ALDI

Murat Kurum aralıksız deprem bölgesinde

Türk siyasetinde üslup problemi

Fenomenden gazeteci olmaz

Hepimiz yer bilimciyiz…

Deprem sonrası

Eşref Bitlis'in ardından

Depremde gazetecilik...

Atatürk ve bozkurt

Biri bizi gözetliyor!

Neredesin, nerede?

Provokatörler sahnede

Devlet Millet el ele

Milli Birlik Zamanı

Asrın felaketi

Geçmiş Olsun Türkiye!

Kısa tanıtım (teaser)

Psikolojik harp

Hani nerede aday?

YENİDEN MERHABA