Geri

Büyük Britanya’da neler oluyor?

00:16:12 | 2023-03-30
ERDAL GÜVEN
ERDAL GÜVEN     

Tüm gençlik yıllarımda özellikle Asyalı Müslüman topluluklardan veliaht prens Charles’ın Asyalı Müslümanlara oldukça yakın olduğunu duymuştum.

Hatta Japonya’da yaşayan Müslüman Asyalıların büyük kısmı “Prens Charles aslında Müslüman ama şimdi açıklamıyor. Kral olunca Asya Müslümanlarının önünü açacak” diyorlardı.

O zamanlar bu iddiaları müstehzi bir gülücükle geçiştirmiştim ama şimdi görüyorum ki çok da haksız değillermiş. Kral Charles’in Müslüman olup olmadığını bilmem. Zaten kimsenin diniyle imanıyla işim olmaz ama Kral Charles’in Asyalılara verdiği önem ortada. Baksanıza Hint asıllı Rishi Sunak İngiltere Başbakanı, 1980 doğumlu genç bir Asyalı. Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, 1970 doğumlu Pakistan asıllı.
İskoçya’nın yeni Başbakanı Hamza Yusuf ise hem Pakistanlı hem de Müslüman bir siyasetçi. İskoçya'da seçimle bölgesel yönetimin yeni başbakanı seçilen Hamza Yusuf, başbakanlık resmi konutu Bute House'daki ilk gününde ailesine namaz kıldırırken çekilen fotoğrafını da Twitter hesabından “Bute House'daki ilk gecemizi geçiriyoruz. Birlikte iftardan sonra adet olduğu üzere aileme namaz kıldırdığım özel bir an” ifadelerini kullanarak paylaştı.
Büyük Britanya’da neler oluyor anlamak zor. Annesi kraliçe Elizabet’in ölümünün ardından ancak 74 yaşında Kral olabilen Charles’ın tahtta annesi kadar uzun oturması imkansız. Allah ömür versin. Ama yine de işkolikliği ile tanınan ve yaşına rağmen gösterdiği diplomatik performans ile diğer krallara uzak ara fark atan Kral Charles, az zamanda çok işler başarmak istiyor. Müslüman coğrafyada sevilen Charles, bu sevgiyi ekonomik kazanıma döndürmeye gayret ediyor.
Son yapılan araştırmalarda İngiltere’de yaşayan
ikinci yaygın etnik grup toplam nüfusun yüzde 9,3'ünü oluşturan ve kendilerini Asyalı, Asyalı İngiliz veya Asyalı Gallerli olarak tanımlayan 5,5 İngiliz vatandaşı.
Görünen o ki İngiltere giderek beyaz İngilizlerin kontrolünden çıkıp Asyalı göçmenlerin yönetimine geçecek. Prens Charles da buna müsaade edecek.
İngiltere’de yaşananlar aklıma Almanya’da yaşayan 3. kuşak Türkleri getirdi. Yakında bir Türk kökenli Alman neden Almanya Başbakanı olmasın.


4 ADAYLI SEÇİM


İttifak adaylarının dışında 100 bin imza toplayarak aday olanlarla beraber 4 isim 14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı olabilmek için yarışacaklar. Son yapılan anketlere bakıldığında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk turda kazanacak gibi görünüyor. Ama rahmetli Süleyman Demirel’in dediği gibi siyasette 24 saat uzun bir süre. Seçim sattı mailine girdiğimiz şu günlerde ne olur. Siyasi ortam nasıl şekillenir belli olmaz. Ama görünen şu ki, seçim ikinci tura kalırsa Sinan Oğan ve Muharrem İnce’nin oyları seçimin sonuçlarını etkileyecek. Bu nedenle şimdilerde Oğan ve İnce kilit pozisyona geldikleri için liderlerin gözdesi oldular.
Bu arada Yavuz Ağıralioğlu’nun partisinden istifası da kulisleri hareketlendirdi. Ağıralioğlu “Ben İYİ Partinin vebaline ortak olmayacağım” diyerek istifa edince, Ankara kulislerinde “acaba parti mi değiştirecek” dedikoduları dolaşmaya başladı. Ancak Ağıralioğlu kendisine sorulan bir soru üzerine, şimdiye kadar kendisine herhangi bir partiden çağrı gelmediğini ve seçimlere 2 ay kala parti değiştirmenin söze zarar vereceğini söyleyerek bu süreci bağımsız geçireceğini belirtti. Ve dedikodulara son verdi. Ağıralioğlu’nun istifası aslında beklenen etkiyi yaratmadı. Ardından İYİ Parti’den istifalar gelmiş olsaydı seçim sonuçlarına bir etkisi olabilirdi ama şu anda kendi kişisel tepkisi olarak kaldı.


BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Yer bilimcilere göre dünya üzerinde en fazla 10 büyüklüğünde bir deprem olabilirmiş. Bilindiği gibi depremin büyüklüğü fayın kırılması sırasında açığa çıkan enerjinin ölçüsüdür. Açığa çıkan enerjinin büyüklüğü ise kırılan fayın uzunluğu ve derinliğine bağlıdır. Yer bilimcilere göre dünya üzerinde aletsel büyüklüğü 10’dan büyük olan bir depreme yol açabilecek bilinen bir fay yokmuş.


ETİKET :  


Tüm ERDAL GÜVEN Yazıları

Siyasetler üstü…

Yeniden milli mücadele…

Kuvâ-yi Milliye ruhu yeniden

Milli irade tecelli oldu

Son tango

Güneş Motel gururla sunar

Özdağ nereye koşuyor?

CHP’li olmanın dayanılmaz hafifliği

İmamoğlu top çeviriyor

Referandum yalanı

Yaparsa reis yapar…

Tek suçlu seçmen!

Bakanlar için yemin formülü

Ülkücü hareket engellenemez

Şehit anneleri

İnce ince kumpas

Üst akıl belli oldu

Cumhurbaşkanı yardımcısı adayı

Taş atanın suçu yok mu?

Provokatörler sahnede!

Ekonomiyi kim yönetecek?

Bu nasıl ittifak?

Türkçülük üzerine…

Depremi unutmayalım…

Çakarlı araç terörü

Mahalle baskısı

Biri bizi gözetliyor…

Yerli malı Türk’ün malı

Seçim anketleri el yakıyor

Bu nasıl bir trafik!

“Ben Aleviyim” demek

Ben Aleviyim ne demek?

Araba sevdası

Seçimlere meraklı Japon

64 milyon seçmen oy kullanacak

Adı Mahsune

EKMEDEN BİÇME MUHARREM İNCE

Milli silah sanayi şahlanışı

Adaylar değil listeler yarışacak

Racon kesmek

15 Mayıs sabahı

ABD Başkanı Donald Trump’ın uçkur davası

Sınıf başkanı seçmiyoruz

Cumhurbaşkanı adayı IBAN paylaşırsa…

Ah CHP… Vah CHP…

Kıbrıs Türk’ün ana vatanıdır

Büyük Britanya’da neler oluyor?

Netenyahu neden ‘pes’ dedi?

İsrail’de ne oluyor?

Dezenformasyon

Meral Hanım ne yapacak?

Hoş geldin ya Ramazan!

Cem Uzan tarih mi oldu?

Asker sahaya inmedi!

Bor bor olalı böyle tesis görmedi

Şiddete hayır…

Deprem bölgesinde bakan olmak…

Deprem yaraları sarılırken

Yıllanmış yasaklar

Gazetecilik zor zanaat vesselam

Kentsel dönüşüm şart

Deprem yaralarını sarmaya çalışırken…

Aday adayı adayları

KİM KİMİ ADAY GÖSTERİYOR?

ADAYI BEKLERKEN…

KENTSEL DÖNÜŞÜME KARŞI ÇIKMAK CİNAYETTİR

Seçim tarihinde değişiklik yok

PÜRÜZ ÇÖZME TOPLANTISI

KIZILAY SATTI AHBAP ALDI

Murat Kurum aralıksız deprem bölgesinde

Türk siyasetinde üslup problemi

Fenomenden gazeteci olmaz

Hepimiz yer bilimciyiz…

Deprem sonrası

Eşref Bitlis'in ardından

Depremde gazetecilik...

Atatürk ve bozkurt

Biri bizi gözetliyor!

Neredesin, nerede?

Provokatörler sahnede

Devlet Millet el ele

Milli Birlik Zamanı

Asrın felaketi

Geçmiş Olsun Türkiye!

Kısa tanıtım (teaser)

Psikolojik harp

Hani nerede aday?

YENİDEN MERHABA