Geri

Kentsel dönüşüm şart

00:08:50 | 2023-03-10
ERDAL GÜVEN
ERDAL GÜVEN     

Muhalefet kentsel dönüşümü engellemek için elinden geleni yapıyor. Ancak kentsel dönüşüm şart. Depreme dayanıklı binaların süratle yapılması ve yapı stoğunun değişmesi gerekli… Emin olun bugüne kadar muhalefet engellemese çok daha fazla binanın dönüşümü gerçekleşmiş olacaktı.

Dün Gaziantep’teydim. Bakan Kurum’la 2 saate yakın görüşme imkanı buldum. Depremin olduğu günden bu yana deprem bölgesinden ayrılmadan depremin yaralarını sarmaya çalışıyor. Bakan Kurum, bir yandan enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, en geç 2 ay içinde tüm çadır kentlerin görevlerini tamamlayıp geçici konutlara geçileceğini söylüyor.

Ardından da güvenli bölgelerde yapılacak olan kalıcı konutların inşaatlarının bitirileceğini belirtiyor.

Bakan Kurum ilk günden bu yana yapılanları şu cümlelerle özetledi: “Bir taraftan da geçinme barınma dediğimiz çadır kent ve gıda ihtiyaçlarını karşılayacak gruplar devreye girdi. Gaziantep'te 25 bini aşkın çadır kuruldu. Bunu yaparken de bölgedeki kalıcı barınma ihtiyacını gidermemiz lazımdı. Geçici barınma çadırdan bir tık öte. Etap etap oluyor. Türkiye'de 360 binin üzerinde çadır, AFAD'ın koordinasyonunda kuruldu. Çadırı verdiğimiz gün konteynerin kurulumuna başladık. İlk önce altyapısını yapmak zorundasınız. Su, elektrik, telefon gibi altyapılar için hazırlıklara başladık. Depremzede olarak o pencereden bakın, 'Konteynerde neye ihtiyaç var ise onu giderin' dedim ekiplere.

Vatandaşlarımızı çadırlardan konteynerlere alacağız. Altyapıya bakılmaksızın çadır kuruldu. Enkazın başına çadır kurduk. Eşim de çadırda kaldı, Düzce'de depremzedeydi, 1 sene çadırda yaşadı. Çadır ne kadar iyi de olsa, konteyner gibi değil. Vatandaşımızın yaşam standardını belki normale getiremeyiz ama en iyisini yapmakla mükellefiz. Konteyner kentleri sadece konteynerden yapmıyoruz. Yığma, çelik, prefabrik malzemelerden yapıyoruz.”

Ancak tabii her sözün başında yaşanılan asrın felaket, aslında asrın değil bin yılın felaketi olduğunun altını çizen Bakan Kurum, kentlerin depreme hazır hale getirilmesi gerektiğini de belirtiyor. Artık yeni bir yıkıntıya tahammül edemeyeceğimizi belirtiyor. Ve mutlaka kentsel dönüşümün süratle tamamlanması gerektiğini söylüyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşümün hızlanabilmesi ve vatandaşın mağdur olmaması için kentsel dönüşümde kira yardımını arttırdıklarını da sözlerine ekleyerek, "Kentsel dönüşümde, kira yardımı, kamulaştırma yardımı, vatandaşımıza süreci yürütebilmesi adına finans desteği, faiz desteği gibi bir çok destek veriyoruz. Kira yardımlarını arttıracağız.

Şu an bakanlığımız bünyesinde kira yardımı alan vatandaşlarımıza İstanbul'da 1.500 lira olan kira yardımını 3 bin 500 liraya çıkarıyoruz. Anadolu'da büyük illerimiz Ankara'mız, Bursa'mız, Antalya'mız ve İzmir'imizde 3 bin liraya çıkarıyoruz. Diğer Büyükşehirlerimizde 2 bin 500 liraya çıkartıyoruz. Kalan diğer illerimizde kira yardımını 2 bin liraya çıkartıyoruz. Nisan ayından itibaren inşallah yeni kira yardımlarını vatandaşlarımızın hesabına yatıracağız" diye konuştu.

 

AKŞENER’E DEMİRTAŞ AYARI

 

Altılı masaya döndükten sonra çıktığı bir TV programında asla HDP ile beraber olamayacaklarını ima eden İYİ parti Genel Başkanı Meral Akşener'e, Selahattin Demirtaş'tan ültimatom gibi mektup geldi. Demirtaş'ın "İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener'e açık mektubum" diyerek paylaştığı mektupta “Bu yazdıklarımı HDP seçmeni kimliğim ile kaleme alıyorum” dedi ve şunları söyledi:

“‘HDP seçmeninin oyuna ve desteğine talibiz ama HDP’yi kurumsal olarak muhatap almaya karşıyız’ diyorsanız hemen belirtmeliyim ki tıpkı diğer partilerin seçmenlerinin yaptığı gibi ben de siyasi haklarımı koruma görevi ve sorumluluğunu HDP’ye vermiş bulunuyorum. Dolayısıyla çok güvendiğim HDP yönetiminin kararı hangi yönde olursa, benim de oy tercihim aynı yönde olacak, doğal olarak.

Partimiz HDP, aynen İYİ Parti gibi meşruiyetini halktan almıştır. Üstelik, halk HDP’ye partinizden daha fazla ilgi göstererek HDP’yi Türkiye’nin üçüncü partisi yapmıştır. Zaten Meclis sıralarında HDP ile yan yana olup komisyonlarda da aynı masada oturuyorsunuz. Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı ve bakanlık koltuklarına oturacağınıza göre beni sizi desteklemeye nasıl ikna etmeyi düşünüyorsunuz? Bu arada yerel seçimlerde Millet ittifakının belediye başkanlarının kazanmasını sağlayan HDP oyları için ‘istemem’ demediğinizi de hatırlatırım.”

Selahattin Demirtaş’ın siyasal görüşlerine katılmasam da yazdığı mektubunda yüzde yüz haklı olduğunu belirtmek isterim. Hem Kürt oylarını almak için alttan alta HDP ile görüşeceksin, her türlü tavizi vereceksin aynen İstanbul ve Ankara Belediye Başkanı seçimlerinde olduğu gibi HDP’li seçmenin oyu ile seçim kazanmayı hesaplayacaksın hem de bunu açıktan söylemeyecek, sözde milliyetçilik yapacaksın. İşte bu olmaz Sayın Akşener…

 

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Yaşar Okuyan’a açık çağrımdır! “Meral Akşener masadan kalkamaz, kalkarsa benim de ortaya koyacağım dosyalar var” dediniz. Akşener önce masadan kalktı ancak sonradan çok istekli görünmese de yeniden masaya dönmek zorunda kaldı. Acaba bu dönüşte sizin dosyaların bir etkisi var mı?


ETİKET :  


Tüm ERDAL GÜVEN Yazıları

Siyasetler üstü…

Yeniden milli mücadele…

Kuvâ-yi Milliye ruhu yeniden

Milli irade tecelli oldu

Son tango

Güneş Motel gururla sunar

Özdağ nereye koşuyor?

CHP’li olmanın dayanılmaz hafifliği

İmamoğlu top çeviriyor

Referandum yalanı

Yaparsa reis yapar…

Tek suçlu seçmen!

Bakanlar için yemin formülü

Ülkücü hareket engellenemez

Şehit anneleri

İnce ince kumpas

Üst akıl belli oldu

Cumhurbaşkanı yardımcısı adayı

Taş atanın suçu yok mu?

Provokatörler sahnede!

Ekonomiyi kim yönetecek?

Bu nasıl ittifak?

Türkçülük üzerine…

Depremi unutmayalım…

Çakarlı araç terörü

Mahalle baskısı

Biri bizi gözetliyor…

Yerli malı Türk’ün malı

Seçim anketleri el yakıyor

Bu nasıl bir trafik!

“Ben Aleviyim” demek

Ben Aleviyim ne demek?

Araba sevdası

Seçimlere meraklı Japon

64 milyon seçmen oy kullanacak

Adı Mahsune

EKMEDEN BİÇME MUHARREM İNCE

Milli silah sanayi şahlanışı

Adaylar değil listeler yarışacak

Racon kesmek

15 Mayıs sabahı

ABD Başkanı Donald Trump’ın uçkur davası

Sınıf başkanı seçmiyoruz

Cumhurbaşkanı adayı IBAN paylaşırsa…

Ah CHP… Vah CHP…

Kıbrıs Türk’ün ana vatanıdır

Büyük Britanya’da neler oluyor?

Netenyahu neden ‘pes’ dedi?

İsrail’de ne oluyor?

Dezenformasyon

Meral Hanım ne yapacak?

Hoş geldin ya Ramazan!

Cem Uzan tarih mi oldu?

Asker sahaya inmedi!

Bor bor olalı böyle tesis görmedi

Şiddete hayır…

Deprem bölgesinde bakan olmak…

Deprem yaraları sarılırken

Yıllanmış yasaklar

Gazetecilik zor zanaat vesselam

Kentsel dönüşüm şart

Deprem yaralarını sarmaya çalışırken…

Aday adayı adayları

KİM KİMİ ADAY GÖSTERİYOR?

ADAYI BEKLERKEN…

KENTSEL DÖNÜŞÜME KARŞI ÇIKMAK CİNAYETTİR

Seçim tarihinde değişiklik yok

PÜRÜZ ÇÖZME TOPLANTISI

KIZILAY SATTI AHBAP ALDI

Murat Kurum aralıksız deprem bölgesinde

Türk siyasetinde üslup problemi

Fenomenden gazeteci olmaz

Hepimiz yer bilimciyiz…

Deprem sonrası

Eşref Bitlis'in ardından

Depremde gazetecilik...

Atatürk ve bozkurt

Biri bizi gözetliyor!

Neredesin, nerede?

Provokatörler sahnede

Devlet Millet el ele

Milli Birlik Zamanı

Asrın felaketi

Geçmiş Olsun Türkiye!

Kısa tanıtım (teaser)

Psikolojik harp

Hani nerede aday?

YENİDEN MERHABA