Geri

Cumhurbaşkanı yardımcısı adayı

00:07:02 | 2023-05-11
ERDAL GÜVEN
ERDAL GÜVEN     


Seçimlere 3 gün kaldı. İttifakların seçim kampanyaları tam gaz devam ediyor. Millet ittifakının bileşenleri dört bir koldan miting yapıyorlar. Herkes vaatlerini sıralıyor. İşi biraz bilen bizler bu vaatlerin gerçekleşme olasılığının olmadığını anlayabiliyoruz. Ama muhalif seçmenin umurunda değil. Onlar sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gitmesine odaklanmışlar. Varsa yoksa Erdoğan gitsin. Tamam Erdoğan gitsin de, bir cumhurbaşkanının yaptığını 8 kişi nasıl yapacak onu anlamıyorum. Ankara ve İstanbul belediyelerinin imkanlarını seçimler sürecinde kullanabilmek için Belediye başkanlarını kampanyaya dahil ettiler. Birer Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı makamı tahsis ettiler oldu bitti. Ama yasaya aykırı... Çünkü bizde Cumhurbaşkanı yardımcılığı seçimle göreve gelmiyor. Yani Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş bu seçimlerde yoklar. Aday değiller. 14 Mayıs’ta seçmen sandığa Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçmek için gidecek. Kemal Kılıçdaroğlu seçilirse, beraber çalışacağı Cumhurbaşkanı yardımcılarını belirleyecek. Ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi için atamalarını yapacak. Yani seçilmiş değil atanmış olacaklar. Aynı zamanda belediye başkanlığı görevlerine de devam edecekler. Yani belediyelerini merkezden yönetecekler. Peki, nerede kaldı “yerel yönetim”? Ankara’da otur İstanbul’u yönet. Ya da merkez valisi gibi sadece ünvanı al. Cumhurbaşkanlığının tüm imkanlarını kullan ama belediye başkanlığı yap. Neresinden baksanız güdük bir uygulama olacak ama ne yapalım. Koca koca adamlar inanıyor. Peki, seçim sonrası Kemal Kılıçdaroğlu, “Kusura bakmayın ben sizi Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atamıyorum” derse ne olacak? Anayasa ve yasalar yetkiyi Cumhurbaşkanına vermiş. Kim ne diyebilir.

KÜRESEL GÜÇ SAHADA…

Seçimler yaklaştıkça küresel güçler sahada tam saha pres yapmaya başladılar. Gün geçmiyor ki bir yerlerden Erdoğan aleyhtarı bir algı operasyonu başlatılmasın. Koca koca batılı gazeteler saçma sapan haberlerle Erdoğan’ı yıpratmaya çalışırken sosyal medyada fırtınalar kopuyor. Nerede olduğu belli olmayan kişi veya kişiler her gün yeni bir şeyler paylaşıyorlar. Küreseller mücadeleyi bel altına kaydırdı. Ne yalan söyleyeyim bizim vatandaş da bunlara itibar ediyor. Sanki “Biri Bizi Gözetliyor Evi” seyreder gibi telefon başında yeni “ifşalar” bekliyor. Hangisi doğru hangisi yalan kimsenin bildiği yok. Ama işin dedikodu boyutu çok albenili. Dedikodunun tüm unsurları tekmili birden yayında. Kim ne ararsa onu buluyor. Dinsellik, cinsellik, gizem, kriminal olaylar, ihanet; hepsi eksiksiz aynı videoda.

 
Yalnız bakıyorum editör aynı. Küreseller paraya kıymışlar video çekiyorlar ama başkasına güvenmediklerinden olsa gerek tüm bilgiler tek kaynaktan edit ediliyor.


YAPAY ZEKA DOLANDIRICILIK YAPARSA…


Polis muhabirliği yaptığım dönemde polisler arasında çok meşhur bir laf vardı. “Hırsızın aptalı gaspçı olur, akıllısı ise dolandırıcı” derlerdi. Evet, bir hırsızın dolandırıcı olabilmesi için vasatın çok üstünde bir zekaya sahip olması ve ikna yeteneğinin çok kuvvetli olması gerekiyor. İnsan zekasıyla dolandırıcılar koca koca adamları dolandırabiliyorlar ise yapay zeka bu işlere bulaşırsa ortalığın tozunu atar vallahi…
Ha kendisi zeki olup da, yapay zeka yardımıyla da dolandırıcılık yapmayı kafalarına koyan kötü niyetlilerin yapamayacakları yok! Yapay zeka ile yapılan dolandırıcılıkların tespiti ve dezenformasyonun önüne geçilmesi çok daha zor.
Uzmanlar yapay zekanın, duygu sahibi olmadığı için insanların yerini alamayacağını ancak ChatGPT gibi programlar sayesinde son derece akıllı ve ikna edici olduğunu söyledi.


DÜZENLEME TARTIŞMALARI

Yapay zeka teknolojileri üzerine yürütülen; sınırlandırma ve düzenleme getirme tartışmalarına da değinen uzmanlar insanların kullanımına sunulan herhangi bir şeyin yol açtığı zararlardan, onu üretenlerin de sorumlu olacaklarını vurguluyorlar.
Aman dikkat, bir yapay zekanın oyununa gelmeyin!


ETİKET :  


Tüm ERDAL GÜVEN Yazıları

Siyasetler üstü…

Yeniden milli mücadele…

Kuvâ-yi Milliye ruhu yeniden

Milli irade tecelli oldu

Son tango

Güneş Motel gururla sunar

Özdağ nereye koşuyor?

CHP’li olmanın dayanılmaz hafifliği

İmamoğlu top çeviriyor

Referandum yalanı

Yaparsa reis yapar…

Tek suçlu seçmen!

Bakanlar için yemin formülü

Ülkücü hareket engellenemez

Şehit anneleri

İnce ince kumpas

Üst akıl belli oldu

Cumhurbaşkanı yardımcısı adayı

Taş atanın suçu yok mu?

Provokatörler sahnede!

Ekonomiyi kim yönetecek?

Bu nasıl ittifak?

Türkçülük üzerine…

Depremi unutmayalım…

Çakarlı araç terörü

Mahalle baskısı

Biri bizi gözetliyor…

Yerli malı Türk’ün malı

Seçim anketleri el yakıyor

Bu nasıl bir trafik!

“Ben Aleviyim” demek

Ben Aleviyim ne demek?

Araba sevdası

Seçimlere meraklı Japon

64 milyon seçmen oy kullanacak

Adı Mahsune

EKMEDEN BİÇME MUHARREM İNCE

Milli silah sanayi şahlanışı

Adaylar değil listeler yarışacak

Racon kesmek

15 Mayıs sabahı

ABD Başkanı Donald Trump’ın uçkur davası

Sınıf başkanı seçmiyoruz

Cumhurbaşkanı adayı IBAN paylaşırsa…

Ah CHP… Vah CHP…

Kıbrıs Türk’ün ana vatanıdır

Büyük Britanya’da neler oluyor?

Netenyahu neden ‘pes’ dedi?

İsrail’de ne oluyor?

Dezenformasyon

Meral Hanım ne yapacak?

Hoş geldin ya Ramazan!

Cem Uzan tarih mi oldu?

Asker sahaya inmedi!

Bor bor olalı böyle tesis görmedi

Şiddete hayır…

Deprem bölgesinde bakan olmak…

Deprem yaraları sarılırken

Yıllanmış yasaklar

Gazetecilik zor zanaat vesselam

Kentsel dönüşüm şart

Deprem yaralarını sarmaya çalışırken…

Aday adayı adayları

KİM KİMİ ADAY GÖSTERİYOR?

ADAYI BEKLERKEN…

KENTSEL DÖNÜŞÜME KARŞI ÇIKMAK CİNAYETTİR

Seçim tarihinde değişiklik yok

PÜRÜZ ÇÖZME TOPLANTISI

KIZILAY SATTI AHBAP ALDI

Murat Kurum aralıksız deprem bölgesinde

Türk siyasetinde üslup problemi

Fenomenden gazeteci olmaz

Hepimiz yer bilimciyiz…

Deprem sonrası

Eşref Bitlis'in ardından

Depremde gazetecilik...

Atatürk ve bozkurt

Biri bizi gözetliyor!

Neredesin, nerede?

Provokatörler sahnede

Devlet Millet el ele

Milli Birlik Zamanı

Asrın felaketi

Geçmiş Olsun Türkiye!

Kısa tanıtım (teaser)

Psikolojik harp

Hani nerede aday?

YENİDEN MERHABA