Birtakım istatistikler!
Kıymetli okur…
Evet, elbette hepimiz ekonomide zor günlerden geçiyoruz. Caddelerde sokaklarda mutfaklarda salonlarda bu gerçekliğin sarsıcılığını hep birlikte yaşıyoruz.
Ancak enflasyon, vatandaşın belini bükerken fırsatçılar açısından da bulunmaz bir nimete dönüştü.
1’e 10 kazanmak şöyle dursun 1’e 100 kazanma hırsı sardı dört bir yanı.
Üstelik hiçbir değer üretmeden, rutin ve vasatlıkla zenginleşme çabası toplumu yiyip bitiriyor.
Öyle ki her sektörde para kazanma arzusu, işin kalitesinin önüne geçti.
‘Bir hizmetin veya ürünün gerçek değeri nedir?’ tartışması yaşanıyor.
Elbette bir hizmetin ve ürünün gerçek değeri yalnızca maliyet ve kâr denklemi ile sınırlanamaz.
Kalitesi, hizmeti veya ürünü ederinden daha yüksek bir değerde almamızı sağlayabilir. Ama ya bir ürün veya hizmet hem kalitesiz hem de pahalıysa?
İşte bugünlerde tam da bunu yaşıyoruz.
“Nasılsa enflasyon var!” “Nasılsa millet yüksek fiyatlara alıştı!” “Öyleyse ne kaptırırsam kâr!”
Gazla gazlayabildiğin kadar!
Bu düşünceler o kadar yaygın bir alışkanlığa dönüştü ki önü ardı alınamıyor.
Böyle olunca da istatistiklerin anlamı kalmıyor.
Bakın geçen hafta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), geçen yıla ilişkin kurulan ve kapanan şirket verilerini açıkladı.
Mezkûr verilere göre Bursa’da 2022 yılında toplam 4 bin 989 yeni şirket kuruldu. Bu şirketlerin toplam sermayesinin 4,3 milyar lira seviyesinde olduğu görüldü.
Yine Bursa’da geçen yıl 74 yeni kooperatif, 609 da gerçek kişi işletmesi açıldı.
Buna karşın Bursa’da 2022’de 764 şirket, 40 kooperatif ve 453 gerçek kişi işletmesi kapandı. 719 şirket ve 24 kooperatif de tasfiye sürecine girdi.
Bir önceki yıl Bursa’da 3 bin 947 şirket, 50 kooperatif ve 596 gerçek kişi işletmesi kurulurken 548 şirket, 50 kooperatif ve 517 gerçek kişi işletmesi kapanmıştı. Yine 2021’de 604 şirket ve 26 kooperatif tasfiye sürecine girmişti.
Kapanmalar açısından 2022 ile 2021 arasında çok büyük bir fark olmadığı görülüyor.
Yine Bursa’ya bu dönemde 572 milyon liradan fazla yabancı sermaye girişi oldu ve bu kapsamda 530 limited, 35 de anonim şirket kuruldu.
Rakamlara bakıldığında kurulan şirket sayısının kapananlardan çok daha fazla olduğu görülür ve bu haliyle veriler ekonomik atmosfer açısından iyimser bir görünüm arz eder.
Ancak kurulan bunca şirket gerçekten değer mi üretiyor? İşte burası biraz muğlak.
Hele ki fırsatçılık salgınının yaygınlaştığı bu dönemde her katmanda kurulan şirketlerin ürettiği değerin ne olduğunu düşünmeli ve tartışmalıyız.
Öte yandan ülke genelinde kurulan ve kapanan şirket verilerine baktığımızda da kurulanların kapananlardan çok olduğu ancak bir önceki yıla göre artış hızında farklılık olduğu görülüyor.
Geçen yıl, 2021’e göre kurulan şirket sayısı yüzde 27,8 kurulan kooperatif sayısı yüzde 38,8 artarken kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 1,7 azaldı.
2022’de bir önceki yıla göre kapanan şirket sayısında yüzde 42,8 kapanan kooperatif sayısında yüzde 17,8 kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 9,3 artış oldu.
Ekonomiyi anlamak, tabloyu görünür kılmak ve yorumlamak için istatistiklerin anlamını kaybettiği günlerde kurulanlar, kapananlar bir yana fırsatı koklayanlar, kollayanlar ve kapanları konuşmak daha anlamlı geliyor.
Esen kalın…
ETİKET :