Tarım için çalışan birileri var
Kıymetli okur, 2020 yılıyla tecrübe ettik ki tarımsal üretim olmazsa olmaz. Sonrasında patlayan enflasyonla birlikte gıdanın kıymetini daha da iyi anladık.
Önceden hesapsızca tükettiğimiz veya tüketemediğimizde israf ettiğimiz ürünlere bugün ucuza erişmek için çabalıyoruz. Ama nafile…
Bugün gördüğümüz gerçeklik, hep bir elden koşulsuz üretime odaklanmalı ve daha fazla üretmek için canla başla çalışmalıyız. Fakat nasıl?
Maliyetlerin arttığı, finansa erişimin zorlandığı, sermayenin olmadığı ya da yetersiz kaldığı bu dönemde üretime girişmek bir kenara üretimi sürdürmek bile başlı başına bir irade meselesi.
Neyse ki ülkemizde bu konuya sorumluluk hissiyle yaklaşanlar var. Hem üretici hem de üreticiyi teşvik edici mekanizmalar çalışıyor.
Onlardan biri de Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)…
Bilal Tunç’un İl Koordinatörlüğünde TKDK Bursa, tarım ve kırsal kalkınma için önemli işlere imza attı, atmaya da devam ediyor.
Göreve geldiği günden bugüne TKDK Bursa’ya ivme kazandıran Bilal Tunç, dün yeni bir hibe çağrısı hakkında bilgi verdi.
IPARD II kapsamında 13’üncü başvuru çağrı ilanına çıktıklarını bildiren Bilal Tunç, “Kurumumuz 13. başvuru çağrı ilanı kapsamında ‘101-tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar (Hayvancılık İşletmeleri)’ ve ‘103- tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile ilgili fiziki varlıklara yönelik yatırımlar’ tedbirlerinden yalnızca makine-ekipman (yenilenebilir enerji yatırımları dahil), hizmet ve görünürlük alımları kapsamında başvurular kabul edilecek” dedi.
Bu çağrı kapsamında şu sektörler desteklenecek:
Süt üreten tarımsal işletmeler (İnek, manda, koyun ve keçi),
Kırmızı et üreten tarımsal işletmeler (Sığır, manda, koyun, keçi),
Kanatlı eti üreten tarımsal işletmeler (Tavuk, hindi, kaz),
Yumurta üreten tarımsal işletmeler,
Süt işleme tesisleri süt toplama merkezleri,
Peynir altı suyu işleme tesisleri,
Et kesimhaneleri, parçalama ve işleme tesisleri,
Meyve-sebze işleme tesisleri,
Su ürünleri işleme tesisleri…
TKDK Bursa İl Koordinatörü Bilal Tunç, çağrıya başvuru tarihleri hakkında şu notlar paylaştı:
Süt, kırmızı et, kanatlı eti ve yumurta üretimi için 04-28 Eylül tarihleri arası (Online proje başvuru sistemi 26 Eylül saat 21.00’da kapatılacak) yapılacak.
Süt işleme tesisleri, süt toplama merkezleri, peynir altı suyu işleme tesisleri, et kesimhaneleri, parçalama ve işleme tesisleri, meyve-sebze işleme tesisleri ve su ürünleri işleme tesislerine yönelik yatırımlar için; 18 Eylül – 12 Ekim tarihleri arası (Online proje başvuru sistemi 10 Ekim saat 21.00’da kapatılacak) yapılacak.
Tunç, “Bütün potansiyeli olan mevcut ve sadece yapı kullanım izni olan makine desteği ile açılacak yeni işletmeleri, ayrıntılı bilgi almak için kurumumuza davet ediyoruz. Bu dönemin başta ilimiz olmak üzere, ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz” dedi.
Bilal Tunç’un TKDK İl Koordinatörlüğüne geldiği ilk günden bu yana gösterdiği samimi gayret, kent dinamiklerince takdir görüyor. Genç bürokrat, performansıyla dikkat çekerken TKDK hibeleriyle hem üretici hem de kent kazanıyor.
Yalnızca bu kadar mı? Değil.
Hibeler, Avrupa Birliği (AB) fonuyla finanse ediliyor.
Bugünkü ekonomik koşullar altında ülkemizin bu fonlardan olabildiğince çok yararlanması büyük önem arz ediyor. TKDK Bursa’nın performansı, bu yönüyle de takdiri hak ediyor.
Marifet iltifata tabidir.
TKDK Bursa koordinatörünü ve ekibini tebrik ediyorum.
Saygıyla…
ETİKET :