Düğümler bir bir çözülüyor
Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren konularda bir bir adımlar atılıyor.
Asgari ücret, yüzde 55’e yakın oranda artışla 8 bin 506 liraya çıkarıldı. 7 milyondan fazla çalışan ilgilendiren konu gündem masasından kaldırıldı.
8 Eylül 1999 öncesi girişli olarak prim gün sayısı ve yıl şartını tamamlayan ancak yaşa takılanlar için de beklenen hamle geldi.
Başlangıçta 1,5 milyon dolaylarında insanı ilgilendiren son tahlilde 2,5 milyona yakın kişiyi doğrudan etkileyecek olan EYT düzenlemesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna duyuruldu.
Çarşamba akşamı Beştepe’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin katılımıyla düzenlenen toplantı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘devlet için büyük bir fedakârlık’ olarak nitelendirdiği düzenleme hakkında şunları söyledi:
“Bu düzenlemeyle artık sistemi her türlü tartışmadan arındırarak yerli yerine oturtacağız. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır. Düzenleme ile yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız emekli olma hakkına kavuşuyor. Yaş şartı olmadan emekliliğe imkân sağlayan düzenleme, eski sistemdeki SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli. Taşerondan kadroya alınanlardan hemen emekli olmayı tercih etmeyecekler için ayrı bir geçiş düzenlemesi hazırlıyoruz. Emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecek vatandaşlarımız için sosyal sigorta prim teşviki getiriyoruz.”
Düzenleme öncesinde birçok kafadan ses çıkıyor ve yeni bir yaşa takılma ihtimali üzerine bir takım iddialar ortaya atılıyordu.
Sayın Erdoğan’ın da dile getirdiği gibi düzenleme hiçbir tartışmaya mahal vermeyecek netlikte ortaya konuldu. Ve vatandaşın haklı hak talebi karşılık buldu.
Özellikle altını çizmek isterim ki kişisel olarak EYT’lilerin örgütlü mücadelesini çok kıymetli buluyorum. Haklarını almak adına demokratik yöntemlerle gerçekleştirdikleri mücadelenin topluma örnek olacak nitelikte olduğunu düşünüyorum.
Ancak sağlık bir ekonomi, toplumsal refah için erken yaşta emeklilik diye bir duruma da karşı olduğumu ifade etmeyi bir vatandaşlık borcu sayıyorum.
Dünyada gelişmiş ülkelere baktığınızda da böyle bir durum olmadığını görürsünüz. Özellikle Avrupa’da birçok ülkede 3 çalışana 1 emekli denklemi olduğunu bizde ise 1,8 çalışan 1 emekli tablosu olduğu ortadadır.
Toplumsal refahı artırmak adına bizlerin çalışma kültürünü ve işgücü piyasasını geliştirmeye ihtiyacımız var. Erken emekliliğin maliyeti kadar işgücüne bozucu etkisi olduğunu da yadsımamalıyız.
Tabi ki burada haklı bir hak talebi var ama bunları da toplum olarak düşünüyor ve konuşuyor olmamız gerekir.
Nihayetinde EYT’nin de masadan kalkmış olması sevindiricidir. Şimdi artık yasa çalışmaları yapılacak. 3 Ocak’ta mesaisine başlayacak Meclis’in yeni yıldaki ilk gündemi EYT olacak. Yasa çıktıktan sonra başvurular başlayacak.
Dün vatandaş, EYT düzenlemesinin açıklanmasının heyecanı ile sabahın erken saatlerinde SGK il müdürlüklerine akın etti. Çok uzun kuyruklar oluştu. Ancak saat 11.00 sularında başvuruların başlamadığı anlaşılarak yoğunluk sonlandı.
Kadınlar doğum borçlanması, erkekler askerlik borçlanması işlemlerini internet üzerinden yapabiliyor. Düzenleme açıklandığında E-devlet kilitlendi. Fakat zamanla bu sistem de normale dönecektir. Ve yasa çıktıktan sonra başlayacak başvurular da internet üzerinden yapılabilecek.
Dünkü yoğunluk üzerine görüştüğüm SGK yetkilisi de vatandaşın şuan için SGK’ya gelmesine gerek olmadığını, yasa çıktıktan sonra başvuruların başlayacağını ve tüm süreçlerin internetten yapılabildiğini, bağlantıda yaşanan sıkıntının geçici olduğunu söyledi.
SGK’nın yapılandırma döneminde çok daha büyük bir yoğunluğu yönettiğini vurgulayan yetkili, EYT konusuna da hazırlıklı olduklarını ve hiçbir mağduriyet yaşanmadan sürecin tamamlanacağını söyledi.
Bu aşamada ifade etmek gerekir ki EYT konusunda hem bakanlık personeli hem de SGK çalışanları büyük çaba sarf etti, ediyor ve edecek. Vatandaşın hakkını alması adına bu alanda çalışan kamu personelinin verdiği emeğin çok kıymetli olduğunu görmeli ve teşekkür etmeliyiz.
Asgari ücret ve EYT masadan kalktı. Gündemde memur ve memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranı var. 3 Ocak’ta açıklanacak enflasyon verisiyle maaşlara yansıyacak oran belli olacak!
MEMURLAR NE İSTİYOR?
Lider Haber televizyonunda yayınlanan Güne Dair programımızın dünkü yayında Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci’ye görüntülü bağlantı ile ulaştık.
Başkan Önder Kahveci, memurların talepleri hakkında bilgi verdi.
Başkan Kahveci, talepleri şu şekilde sıraladı: Ocak ayında ek zam, refah payı, enflasyon farkının maaşlara aylık olarak yansıtılması, sözleşmeli personele kadro, vergi dilimleri, yemek, yol, kira ve sosyal yardımlar, yardımcı hizmetlilerin sorunları, memurlara bayram ikramiyesi verilmesi...
Enflasyon farkının bir zam olmadığını vurgulayan Kahveci, çalışanların vergi yükü altında olduğunu belirterek vergi diliminin yüzde 15’te sabitlenmesi gerektiğini söyledi.
Kamuda sözleşmeli çalışmanın doğru olmadığını savunan Başkan Kahveci, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesinin önemli olduğunu ifade ederken yeni sözleşmeli alımı yapılmasının da yanlış olduğunu belirtti.
Ülkemiz ekonomisi ve halkın ihtiyaç duyduğu kamu hizmetinin sağlanması adına memurlarımız, toplumumuzun kıymetlileridir. Ve inanıyorum ki onların talepleri de karşılık bulacaktır. Onların beklentilerinin karşılık bulması, günlük hayata ve ekonomiye pozitif yansıyacaktır.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, memurların güncel sorunları ve beklentilerine ilişkin farklı başlıklarda da açıklama yaptı.
Konuyla ilgili kıymetli okuyucuya, Digitürk 51’inci kanal ve Dsmart 107’nci kanalda ulusal ölçekte yayın yapan Lider Haber’in sosyal medya hesaplarından da erişebileceği 29 Aralık tarihli Güne Dair programını izlemelerini öneriyorum.
Esen kalın .
ETİKET : #haber #lider #bursa #liderbursa #SonDakika