SGK, EYT’ye hazır mı?
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için uzun süredir gündemde olan düzenlemenin son aşamasına gelindi.
1,5 milyon kişiyle başlayan süreçte her geçen ay sayı artıyor. Son sayının 1,9 milyon olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından açıklandı.
Ocak ayı itibarıyla sayının 2 milyonu aşması bekleniyor.
Hiç şüphesiz bakanlığın ilgili çalışanları bu konuda yoğun mesai harcıyor. Her birinin vatandaş adına önemli bir hizmet verdiğini yadsımamak ve teşekkür etmek gerekiyor.
Ancak sayı bu kadar büyük olunca ister istemez akla başka sorularda geliyor.
Dün Lider Haber televizyonunda yayınlanan Güne Dair adlı programımızda konuğumuz yönetim danışmanı Dr. Barış Gül idi.
İnsan kaynakları süreci üzerine kentimizdeki en yetkin isimlerin başında gelen Gül, EYT konusunda yeni bir soruya ilham oldu.
Bursa’da yaklaşık 50 bin olduğu tahmin edilen EYT’lilerin emeklilik başvuruları için SGK’nın mevcut şartları yeterli mi?
Sadece Bursa’da değil ülke genelinde SGK, EYT ile birlikte oluşacak yoğunluğa cevap verebilecek derece de hazır mı?
Bugün için düzenleme sonrasında gündeme gelecek bir konu gibi görünse de Dr. Barış Gül, düzenlemenin bu kadar uzamasında SGK sürecinin de etkili olduğunu savundu.
Düzenleme çıksa dahi vatandaşın bürokratik işlemler nedeniyle emekli olma sürecinin uzama ihtimali yüksek. Bu noktada bakanlık nasıl bir çözüm getirecek ayrı bir merak konusudur. Zira EYT paketi açıldığında bu kez de SGK’ya başvuru ve randevularla ilgili sıkıntılar gündeme gelebilir.
İtiraf etmem gerekir ki daha önce düşünmediğim bir konuydu. Ki aslında kamuoyunda sürecin nasıl yönetileceğine ilişkin Bakan Vedat Bilgin’e sorulmuş bir soruyla da karşılaşmadım.
Öyle görünüyor ki Ocak ayında gazeteler, SGK koridorlarında yaşanan yoğunluğu haber yapacak.
Ayrıca Dr. Barış Gül, EYT ile yetişmiş ve nitelikli işgücünde kayıp olacağını söylerken beraberinde yeni istihdamın da pozitif gelişme olacağını ifade etti.
Gül, EYT sonrası emekli olanların farklı sektörlerde çalışmaya yöneleceği öngörüsünde bulundu.
DEVLET DENETÇİ OLMALI
Öte yandan dün, Sayın Dr. Barış Gül ile yeni asgari ücret rakamının iş gücü piyasalarına etkilerini konuştuk.
Dr. Barış Gül, asgari ücretin daha çok küçük ve orta ölçekli şirketleri etkileyeceğini büyük şirketlerin bilançolarını çoktan hazırladığını ifade etti.
Asgari ücret sonrası işten çıkarma yaklaşımının sağlıklı bir sonuç doğurmadığını vurgulayan Gül, verimliliğin öneminin altını çizerek ‘işveren çıkardığı çalışanın yerini aynı nitelik ve yetkinlikle dolduramıyor’ dedi.
Kayıt dışılık konusunda bir azalma olduğunu belirten Gül, işverene verilen asgari ücret teşviki değil de vergilerdeki indirimin çalışana yansıtılmasının sorunu çözeceğini savundu.
Devletin denetçi rolde olması gerektiğini ifade eden Dr. Barış Gül, dünyadan örneklerle Türkiye’de İŞKUR’un denetlemeye yönelmesi gerektiğini ve iş gücü piyasasının özel sektöre bırakılmasını önerdi.
IPHONE ALAN İŞİ BIRAKIYOR
İnsan kaynakları profesyonellerinin lügatine ‘Iphone çalışanı’ diye bir deyimin yerleştiğini belirten Gül, “Iphone alacak parayı kazanan işi bırakıyor. Ve bu artık genel bir duruma dönüştü” değerlendirmesinde bulundu.
Dr. Barış Gül, çalışma sürelerinin 2-3 aya kadar düştüğünü belirterek “Bu konu sosyolojik bir olgu olarak araştırılmalıdır” dedi.
Gençlerin rahat çalışma koşulları nedeniyle hizmet sektörüne yöneldiğini açıklayan Gül, “Türkiye, üreterek büyüyebilecek bir ülkedir. Herkesin üretmeye odaklanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
BİKO ROL MODEL OLDU
Büyükşehir Belediyesi’nce organize edilen Bursa İstihdam ve Kariyer Ofisi (BİKO) projesinin Türkiye geneline örnek olduğunu belirten Dr. Barış Gül, Science Expo ve Meslek Liseleri İstihdam Buluşmaları (MESLİB) projelerini de örnek gösterdi.
BİKO’nun işgücü talep eden işyerlerine ücretsiz bir şekilde hizmet verdiğini ifade eden Gül, 1,5 yıl gibi kısa bir sürede BİKO’nun kabul gördüğünü ve işlevsellik kazandığını belirterek il genelinde farklı ilçelerde de ofislerin açılacağını duyurdu.
‘İstihdamda ben olmaz, biz olmalıyız’ diyen Dr. Barış Gül, işgücü piyasasına yönelik farklı kurumların münferit çabalarının tek çatı altında toplanması gerektiğini söyledi.
Dr. Barış Gül’ün bir uzmanı olarak insan kaynakları süreçlerine, yetkinlik, liyakat ve şirketlerin genel tutumlarına yönelik yaptığı diğer kıymetli yorumları, Lider Haber’in tüm mecralardaki sosyal medya hesaplarında yer alan Güne Dair programı paylaşımında izleyebilirsiniz.
Esen kalın.
ETİKET :