Turizmci alan başkanlığı için ne diyor?
Kıymetli okur, bugünkü yazıda size turizm genel başlığı altında bulunan özel bir konuda sektörden bir ismin görüşlerini aktaracağım.
Daha önceki yazılarda bu konudaki düşüncelerimi aktardığım için yazıda kişisel yorumumdan ziyade haber değeri taşıyan ifadeleri paylaşacağım.
Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmecileri Birliği (GÜMTOB) yönetim kurulu Başkanı Buğra Artıç, dün Lider Haber’de yayınlanan Güne Dair programının canlı yayın konuğu oldu.
Başkan Buğra Artıç, kamuoyunda bir süredir tartışılan Uludağ Alan Başkanlığı düzenlemesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
ALAN BAŞKANLIĞI TURİZME KATKI SAĞLAR
Söz konusu düzenlemeye turizm sektörü açısından baktığını vurgulayan Başkan Artıç, “Sektör açısından alan başkanlığı Uludağ için önemlidir. Çünkü Uludağ’da yıllardır süre gelen yetki ve kurum karmaşası var. Bu sebeple orası için gerekli bazı yatırımlar yapılamıyor. Ve haliyle Uludağ, turizm pastasından hak ettiği payı yeteri ölçüde yıllardır alamıyor. Düzenleme çerçevesi içinde alana yönetim gelirse yatırımlarla düzenlemenin turizme katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Ama diğer hassas noktaları kamuoyunun takdiridir. Turizm olarak bölgenin gelişmesi açısından katkısı olacağını düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.
ULUDAĞ ESKİ GÜNLERİNE DÖNEBİLİR
Uludağ’ın yılın 12 ay boyunca turizme açık olması gerektiğinin altını çizen Artıç, “Oteller, bölgede 3 aylık sezonda açıktır. 3 ay sonra tesisler kapanır ve Uludağ ölü hale gelir. Geçen sezon bir iki tesis 12 ay açık olmayı denedi. Bu önemli bir girişimdi. Öte yandan Uludağ’a ciddi yatırımlar gelmeye başladı. Şu anda büyük bir zincir orada yapım aşamasında, yine üst segmente hitap edebilecek birkaç yatırım daha var. Bunlarla birlikte oradaki tesislerin de yenilenmesi sağlanırsa artan rekabetle birlikte Uludağ, eski günlerine dönebilir. Ki özellikle spor turizmi açısından bazı alanlarda tesisleşme gerekiyor. Bunların yapılabilmesi için de oradaki kurumlar arası yetki sorununun çözülmesi gerekiyor. Alan başkanlığı düzenlemesinin bu noktada önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.
ULUDAĞ 12 AY AÇIK OLMALI
‘Uludağ’ı Bursa’sız, Bursa’yı da Uludağ’sız düşünemeyiz!’ diyen Artıç, “Uludağ’a kar yağmadığında Bursa’daki şehir otelleri büyük sıkıntı çekiyor. Uludağ başlı başına bir çekim gücü olan destinasyondur. Uludağ’a gelen turistten Bursa’da bir değer kazanıyor. Bu sebeple biz, Uludağ’ın 12 ay açık olmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Ve alan başkanlığının belirlenen çizgiler dahilinde olması kaydıyla tesislerin de yenilenmesi ve spor için alternatif tesislerin oluşturulmasıyla Uludağ’ın 12 ay açık olabileceği kanaatindeyiz” ifadelerini kullandı.
ULUDAĞ’A ULAŞIM RAHATLIYOR
Yapılan yeni yolla birlikte Uludağ’a ulaşımda sorun kalmadığını savunan Başkan Artıç, “Uludağ’a gelen turist, bu kolay erişim nedeniyle şehre de iniyor. Bu beraberinde geceleme sayısının da artmasını sağlıyor. Uludağ’da mevcut yatak kapasitesi, talebe yetmiyor. Özellikle kış sezonu hafta sonları şehirdeki otellerde yer bulmak çok zorlaşıyor” bilgisini paylaştı.
Uludağ’ın hem kentin hem de ülkenin bir hazinesi olduğunu belirten Başkan Artıç, “Uludağ’ın turizm açısından barındırdığı çeşitliliği saymakla bitiremeyiz” dedi.
Öte yandan GÜMTOB Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Artıç, turizm sektöründeki genel tabloya ilişkin de yorumlarda bulundu.
Neredeyse tüm sektörler gibi turizm açısından da nitelikli insan kaynağının birincil sorun olduğunu vurgulayan Başkan Buğra Artıç, bu konuda gençlerin özendirilmesinin gerekliliğini irdeledi.
Salgın kaynaklı istihdamda yaşanan kaybın halen telafi edilemediğini belirten Artıç, GÜMTOB olarak kurmayı planladıkları akademi ile üyelerinde insan kaynağı sorunun çözümü için çalışacaklarını ifade etti.
TGA İÇİN ÇETİN CEYLAN DOĞRU BİR İSİM
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak 2019 yılında kurulan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) başkanlığına Bursalı bir iş insanı olarak Çetin Ceylan’ın seçilmesinin önemine değinen GÜMTOB Başkanı Artıç, özellikle tanıtım çalışmaları açısından bölgenin önünde 3 yıllık avantajlı bir dönem olduğu söyledi.
Çetin Ceylan’ın yalnızca Bursa ve bölge için değil TGA ve ülke turizmi açısından da doğru bir isim olduğunu aktaran Başkan Artıç, aynı şekilde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da sektörden gelen biri olarak sorunları iyi bildiğini ve özellikle salgın döneminde sektör adına önemli adımlar atıldığını belirtti.
TARİHİ ÇARŞI PROJESİ DEĞER KATACAK
Ayrıca Bursa özelinde turizm açısından olmazsa olmaz nitelikteki tanıtım faaliyetleri için Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Alinur Aktaş’ın çalışmalarını takdirle karşıladığının altını çizen GÜMTOB Başkanı Buğra Artıç, tarihi çarşı ve hanlar bölgesindeki çalışmaların kentin turistik kimliğine önemli kazanımlar sağlayacağını savundu.
Bugünü haber tadında bir köşe yazısıyla tamamladık.
Keyifli hafta sonları diliyorum. Pazartesi görüşmek dileğiyle, esen kalın…
ETİKET :