Blueberry yetiştirmek
Geçen pazar Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) konferans salonunda bir programı takip ettim.
Mesai arkadaşım Neslihan Çelik Alkoçlar’ın davetiyle katıldığım toplantının gündemi Blueberry (Maviyemiş) yetiştiriciliğiydi.
Etkinliği, bu alanda öncü üretici firmalardan Safir Berry AŞ düzenledi.
İşin açığı özel bir firma tarafından düzenlenen etkinliğe böyle bir katılım beklemiyordum.
Çiftçi ve üreticinin yoğun ilgi gösterdiği programa Global Blueberry Danışmanı Jorge Duarte konuşmacı olarak katıldı.
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Yardımcısı Erdoğan Ceylan, toplantının başında Blueberry hakkında birtakım istatistiki bilgiler verdi.
Ceylan’ın aktardığı verilere göre Türkiye’de 4200 dekar alanda maviyemiş yetiştiriciliği yapılıyor.
Yılda 2 bin 500 ton üretiliyor.
Bursa'da 2 bin 288 dekarda, 861 ton, Antalya'da 754 dekarda 862 ton, Rize'de 351 dekarda 205 ton olarak gerçekleşiyor.
Bursa, en büyük üretici il olarak toplam üretiminin yüzde 35'ini karşılıyor.
Ürün yurtdışından yoğun talep görüyor.
Safir Berry AŞ yönetim Kurulu Başkanı Turgut Aysan da maviyemiş üreticiliğine başlamalarının kaynağını uluslararası talep olarak nitelendiriyor.
Maviyemiş üreticiliğine 2020 yılında başladıklarını belirten Aysan, “Fidanlığımızda yaklaşık 500 bin adet üzeri bir kapasitemiz var. Antalya ve Salihli’de de bahçelerimiz var. Şu an için yatırımcı ve üreticilerimiz ile birlikte bin 500 dönüm alanda maviyemiş üretiyoruz. Hedefimiz Türkiye’de 100 bin ton ihracata ulaşmak ve bizi Avrupa’nın en büyük maviyemiş üreticilerinden biri haline getirmek” dedi.
Global Blueberry Danışmanı Jorge Duarte, Blueberry yetiştiricilerine maviyemişin dikiminden hasadına kadar önemli bilgiler verdi:
“Son yıllarda maviyemişe, yüksek besin değeri ve sağlık açısından faydaları nedeniyle hem üretimi hem de tüketimi açısından büyük ilgi var.”
“Maviyemişin yetişmesi için bazı iklim koşulları gerekiyor. Yarı gölgede yetişen bir bitki. Meyvede asidin düşük olması şeker içeriğinin yüksek olması için bolca güneş görmesi gerekiyor. Bitkinin iyi bir şekilde gelişmesi için uzun günler olması gerekiyor.”
“Öte yandan çiçeklerin oluşması için günlerin biraz daha kısa olması gerekiyor. Çiçeklenme döneminde birkaç saat boyunca sıcaklıklar sıfırın altında olursa çiçekler zarar görebiliyor.”
“Kök gelişimini etkileyen en önemli faktörlerden biri sıcaklık. Diğer bir faktör de toprağın su içeriği ve toprağın suya doygunluğu. Hem topraklı yetiştiricilikte hem de saksıda yetiştiricilikte iyi bir drenaj sağlanması çok önemli. Bitkinin çok derine veya çok yüzeye yakın bir şekilde dikilmemesi de gerekir. Bitkilerin yetiştirilmesi için kumlu ve killi toprakların varlığı önemli.”
“Bitkinin iyi bir şekilde gelişmesi için günlük 2 ila 6 litre arası su ihtiyacı var. Birçok maviyemişin tercih ettiği toprak yapısı organik madde içeriği zengin olan topraktır. Toprakta gübreleme yapmadan önce bir numune alıp analiz yapmanız gerekiyor.”
“Maviyemişlerin yetişmesi için en uygun PH değeri aralığı 4.5.-5.5 arası. PH’nin uygun koşullara getirilmesi işlemi için toprağa elementel kükürt uygulaması yapılabilir. Bu uygulamadan 6 ay-1 yıl sonra toprak ph’ı istenen değere düşmüş ise dikim yapılabilir.”
“Gübreleme yaparken en önemli konu gübrelemenin mevsime göre olması ve tek bir seferde yüklü bir gübreleme uygulanması yerine küçük miktarlarda zamana yayılarak verilmesi. Bununla birlikte yılın en doğru zamanda budama işleminin de yapılması çok önemli.”
Bilgilerini paylaşırken salondaki çiftçi ve üreticiler can kulağıyla dinliyor ve notlar alıyordu.
Sosyal mecralardan da canlı yayınlanan programa gösterilen ilgi ülkemizin tarımsal üretimin gelişimi adına farkındalık boyutundan eylemsellik boyutuna geçtiğimizi gösteriyor.
Üretme alışkanlığı kazanmak özellikle de katma değerli ve verimli üretime odaklanma dönemindeyiz. Bu dönemde en stratejik üretimlerden birinin de tarımsal alanda olduğunu yadsıyamayız.
İşte bu noktada şirketlerin, faaliyet gösterdikleri alanda çiftçi ve üreticileri bilgilendirme çabasını çok kıymetli bulduğum gibi aynı şekilde çiftçi ve üreticinin yeniliğe ve bilgiye açık talebini de çok kıymetli görüyorum.
Bugünkü koşullarda, ülkemiz açısından start çizgisinde bulunan maviyemiş yetiştiriciliğinin önümüzdeki yıllarda çok daha ileride olacağını görmek çok da zor değil.
Zamanında bunu görüp üretime geçenlere helal olsun demek gerekir.
Darısı üretmek için yeni bir yol arayanların başına…
Esen kalın.
ETİKET : #bursa #sondakika #haber #liderbursa